
300 Tane Bayan Yelek Modeli
En çok ilgi gören konuların başında bayan yelek modelleri gelmektedir. Bu konuya geniş bir yer vermek istiyorum. Hemen hemen aradığınız tüm modelleri bulabileceğiniz bir albüm hazırladım. Özellikle düğün hazırlığında olanlar için ilgiyle inceleyecekleri modeller var. Son zamanlarda diğer örgü modellerine göre genellikle yelek örülmektedir. Hemen hemen her teknik ile yapılmış modellere yer vermeye çalıştım. Daha önce örmüş olduğum modeller hakkında kısa kısa bilgiler vermek istiyorum sizlere..Albümde yer alan resimlerin bir çoğu alıntıdır.
Örümcekli gelin yeleği yapımında her model için çiftli örümcek yapıyoruz. Her çiftli örümcek için 12 zincire ihtiyacımız var. En son olarak tekli örümcek ve ön tırabzanlar için 11 tane daha zincire ihtiyacımız var. Önce lastik için tırabzan yaptıktan sonra ilk sırayı çiftli sayılarda çiftli örümcek yapıyoruz. Son olarak tekli örümcek örümcek yapın ve kenar lastiği için 8 tane tırabzan yapın. Eğer ön lastiği daha kalın yapmak isterseniz bu sayıyı artırmanız gerekir. Sonraki sırada çiftli örümcek yapın ve alt sıradaki çiftli örümceğin tam ortasına batın. 3 zincir çekip örümceğin arasına girerek uzunca bir ilmek çekin. Bir defa ipi dolayıp ikinci ilmeği çekin. Bu ilmekleri zincir hariç bir defada toplayın. Sonra kalan iki ilmeği toplayın. Bu şekilde aynı yere 3 tane dolgu yapın. Bu dolguları sonraki örümceğin ortasına tutturun. Aralara bir tane çiftli örümcek yaparak aynı modeli tekrarlayın. İkinci sırasında üç zincir çekip her dolgu ve örümceğin yanına yeni bir dolgu yapın. En son sırada ise ilk sıradaki tekli dolguyu yapın. Böylece modeli tamamlamış olacaksınız.
Sıralı yapraklar yelek modeli 10 ilmek ve katlarından oluşmaktadır. Başlangıç için önce iki ilmeği düz kesip 5 tane ters örün ve iki ilmeği tersten girerek düz kesin. Sonra ilmeğin içine girip bir tane düz örüp ipi şişe dolayın ve tekrar aynı ilmeği örün. Bu şekilde bir ilmeğin içinden 7 tane yeni ilmek çıkartın. Yanındaki iki ilmeği birlikte düz kesip 5 ilmek ters örün ve sonraki iki ilmeği çevirerek kesip sonraki ilmekten yeni 7 ilmek çıkartın. Arka taraftan yeni çıkartılan 7 ilmeği ters örüp aradaki 5 ilmeği de düz örün. Ön yüze geçince ilk iki ilmeği kesip arada kalan 3 ilmeği ters örün ve sonraki iki ilmeği çevirerek kesin. Sonra 7 ilmeği düz örüp iki ilmeği düz örer gibi kesin. Sonraki sırada ise iki ilmeği kesip bir ters örün ve iki ilmeği çevirerek kesin ve 7 ilmeği düz örün. Model bu şekilde bitirilecek. Sonra arada kalan bir tane ters ilmeğe yaprak modelini uygulayıp kaydırma yapılacak.
Bağlamalı baklava modeli için 17 ilmek ve katlarına ihtiyacınız olacak. Bu modelde püf noktalarından birincisi ters ilmekle başlayıp ters ilmekle biten 14 ilmeği iki ters iki düz olarak öreceğiz. Baklava diliminin iki kenarında birer tane düz ilmek örgünün sonuna kadar devam edecek ve çerçeve görevi yapacak. 14 ilmeği iki ters iki düz olarak örüp sonra bir ilmek düz ör bir dola bir ters ör ve bir dolayıp bir düz ör şeklinde devam eden ilk sırayı örün. Model arka yüze aynen örülecek.Diğer sıralar ise yapılan ters ilmeğin her iki yanındaki artıma yeri 4 tane oluncaya kadar devam edilecek. Artan ilmek sayısı 9 tane olunca modeli kapatmaya başlıyoruz. Eğer baklava desenini daha büyük yapmak isterseniz bu sırayı artırmanız gerekecek.Artırma yapmadan sadece baştaki ve sondaki birer ilmeği keserek yok ediyoruz ve sonunda tek ilmeğe düşürüyoruz. Kesme işlemine başladığımız sırada 14 tane olan iki ters iki düz ilmeklerin başındaki ve sonundaki ters ilmekler hariç diğer ilmekleri çıkardığımız yeni bir ilmekle topluyoruz.
Örümcekli bayan yelek model başlangıcı için bir veya iki sıra tırabzan örün.Sonra tekli örümcek yapın ve 7 tane üç kerede çektiğiniz dolguları yapın. Her dolgunun tepesine zincir çekerek pipirik yapın. Modellerin arasına iki adet ikili örümcek yapın. Kenarlara ise tekli örümcek yapın. İkinci sırada ise modelin arasına tekli örümcek yapın ve ortaya çiftli örümcek yapın. Modelin üstüne ise 4 zincir çekip önce ikinci pipiriğe batın. Sonra 4 zincir çekip bir sonraki ne tekrar zincir çekip bir sonraki pipiriğe batarak üç delik oluşturun. Bu deliklerin ortada kalanına bir sonraki modeli uygulayın.
Kelebekli tığ yelek modeli için öncelikle kenar lastiğinden sonra iki zincir çekip tam 4 adet delik yapıyoruz. Sonra 4 adet üçlü tırabzan yapın. Sonra 5 adet delik yapıyoruz ve 4 tane tırabzan yapıyoruz. Eğer dilimleri daha büyük yapmak isterseniz aradaki delikleri çift sayılarda olacak şekilde daha fazla koymalısınız. Tırabzanların arasında 5 delik koyarak sırayı tamamlıyoruz. Sonraki sırada ise tırabzanların iki yanındaki deliklere tırabzan yapıyoruz ve araya 7 zincir çekiyoruz. Daha sonraki sırada ise tırabzanların iki yanındaki deliğe yeni tırabzanları yapıyoruz ve 5 zincir çekip ortadaki deliğe bir tane sıkı iğne yapıyoruz. Son kez tırabzanları iki yana doğru açıyoruz ve 5 zincir çekip ilk deliğe 2 tane sıkı iğne yapın alttaki sıkı iğnenin üzerine bir tane daha yapın. Sonraki deliğe 2 tane daha sıkı iğne yapın. Toplamda 5 adet sıkı iğne yapmış olacaksınız. Eğer aradaki delik sayısını daha fazla yaptıysanız bu sıkı iğneleri de aynı şekilde artırmalısınız. Sonraki sırada tırabzanları bu defa içe doğru kapatmaya başlıyoruz. Tırabzanları içe doğru yapıyoruz ve 5 zincir çekip tam ortaya 1 tane sıkı iğne yapın. En son olarak iki tırabzanın arasına iki zincir çekerek tepe kısmını kapatın. Eğer örgüde acemi iseniz artırma yapmadan benim verdiğim sayılarda başlamalısınız.
Serpme çiçekli tığ yeleğe ilk başlangıç olarak 5 zincir çekip dördüncü zincire batarak delikler oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz 3 delikten bir model oluşmaktadır. Dönüşlerde 8 zincir çekip ilk deliğe batın. Sonrasında bir delik daha yapın ve bir sonraki deliğe bir tırabzan yapın ve 3 zincir çekerek üzerine pipirik yapın. Bu şekilde 5 adet tırabzan yapın. Hiç ara vermeden bir sonraki deliğe modeli bağlayın. Araya bir delik yapın ve tırabzanlı bölümü tekrarlayın. Bundan sonra ikinci modelin kurulumuna başlıyoruz. Sonra bir pipirik atlayıp ikinci pipiriğe batarak 5 zincirle delikli bir sıra oluşturun. Her deliğe batarak yeni bir delikli sıra oluşturun. Sonraki tırabzanlı bölümü ise bir önceki iki modelin tam arasına yaparak devam edin. Böylece modeli kaydırmış olacaksınız. Modelin zarif ve kibar görünmesi için ince ip kullanmalısınız. Bu model için lastik kısmına tırabzan yerine modelin devamı olan delikli bölümü kullanabilirsiniz. Aynı şekilde başlangıç kısmında tırabzanlı lastik yerine hemen modeli başlayın ve sonrasında modelin aynısını örgünün kenarlarına bir sıra örün. Bu şekilde model ters duran bir görünüme sahip oluyor ve lastikten daha güzel oluyor.
Tığ işi çift taraflı yelek modeli için önce lastik yerine yan şekilde tırabzan örün. Sonra yan çevirip üzerine modeli kurun. İlk önce her tırabzanın üzerine iki tane olmak üzere 4 tane tırabzan yapın. 1 zincir çekip yan tarafa iki tane tırabzan yapın araya 3 zincir çekip yan tarafa tekrar 2 tane tırabzan yapın. Bu şekilde sırayı tamamlayın. Sonraki sırada 4 tırabzanı aynı yapın bir zincir çekip bir önce yapılan tırabzanların bir alt sırasına 2 tane dört defada çektiğiniz tırabzanı yapın. Sonra üst sıraya 2 tane üçlü tırabzan yapın ve 3 zincir çekip üst deliğe 2 tane üçlü tırabzan yapıp bir alt deliğe 2 defa dörtlü tırabzan yapın. Böylece 4 tane tırabzan üst sıraya 4 tırabzanda alt sıraya yapmış olacaksınız. Modelin 3 boyutlu görünmesinin sebebi de tırabzanların hem alt hemde üst sıraya yapılmasından kaynaklanmaktadır.
Tığ işi çiçekli yelek modeli iki sıradan oluşmaktadır. Başlangıç için her modele 12 zincir çekmelisiniz. Sonra 4 tane ikili tırabzan yapın bir zincir çekip tekrar 5 tane ikili tırabzan yapın. Her model için bu şekilde 2 ayrı beşerli tırabzana ihtiyacınız olacak. Sonraki sırada iki zincir çekip örgüyü ters çevirin. Bir zincir çektiğiniz yere batarak 4 defada çektiğiniz bir dolgu yapın. 2 zincir çekin ve aynı yere bir dolgu daha yapın. 2 zincir çekip üçüncü dolguyu da aynı yere batarak yapın. 2 zincir çekin ve bir alt sıradaki bir zincir çektiğiniz yere batın ve tutturun.
Çanakkale burgusu gelin yeleğinin modeli 16 ilmekle örülüyor. Ara modeli ise 6 ilmek. İsterseniz aralarda sadece ters ilmekle örebilirsiniz. Ara modeli iki ters bir dola iki kes ve iki ters olarak örün. Arka tarafta ise iki düz bir dola iki kes ve iki düz olarak örün.Ara model için su yolu modelini tarif ediyorum.Dilerseniz bu modeli dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Ana modele gelince üç düz ör dördüncü ilmeği üç defa dolayarak ör ve 8 ilmek düz ör sonraki ilmeği üç defa dolarak ör ve üç ilmek daha düz ör. Arka taraftan örerken üç defa doladığımız ilmekleri serbest bırakıp örmeden atlayın. Ön yüzde iki ilmek örüp bu defa üçünü ilmeği üç defa dolayarak örün. 4 ilmek daha düz ördükten sonra bir önceki doladığımız ilmeği şişe takıp örüyoruz. Sonrasında karşı taraftaki ilmeği şişe takıp örün. Bundan sonraki ilmeği üç defa dolayarak örün. Bu şekilde her defasında ilmekleri kaydırarak 4 taneye tamamlıyoruz. Model bitiyor. Sonra diğer model başlarken ilk ilmeği üç defa dolarken ortada kalan 8 ilmeği burgu yapıyoruz. Burgu işlemini yapmadan örecek olursanız bu defa Çanakkale modelini yapmış olursunuz.
Gül fidanı yelek modelinin gelelim kurulumuna. 4 tane üçlü tırabzan yapıyoruz ve 16 zincir çekip en son tırabzanın tepesine batarak tutturuyoruz. Bu şekilde 16 zincir çekip 3 delik oluşturarak aynı yere tutturuyoruz. Kaldığımız yerden devam ederek 4 tane üçlü tırabzan daha yapıyoruz. Bir zincir çekip üçüncü tırabzana bir tane tırabzan yapıp 2 zincir çekip tekrar aynı yere ikinci tırabzanı yapıyoruz. Aradaki bu delikli kısım ön yüzde ve arka yüzde daima aynı şekilde örülüyor. Arka taraftan delikli kısımı aynı örüp diğer model kısmını ise 8 adet tırabzan yaparak bitiriyoruz. Tekrar ön tarafa geçince üç zincir çekip oluşturduğumuz ilk delikle birleştiriyoruz. Üç tane daha tırabzan yapıp bu defa ortadaki deliğin boşluğuna sıkı iğne yapıyoruz. Sonra ikili tırabzan sonra üçlü tırabzan yaparak çiçeğin gittikçe genişlemesini sağlayarak devam ediyoruz. Sekizinci sıkı iğneyi ilk sıkı iğne yaptığımız yere batarak yapıyoruz ve deliği kapatmış oluyoruz. 3 tane daha tırabzan yapıp son delikle birleştiriyoruz ve son tırabzanı örerek modeli bitiriyoruz.Çok karışık gibi görünse de oldukça kolay bir modeldir.
Kuşaklı dilimler yelek modelini 34 ilmeğin katlarıyla çalıştım. Her iki model içinde angora ip kullandım. Model iki ters iki düz olarak lastik şeklinde örülüyor. Yeterli uzunlukta lastik ördükten sonra tam ortada kalan iki düz iki ters iki düz olan 6 ilmeğin sonundan yeni bir ilmek çıkartıp şişe takıyoruz. Bu ilmeği artmasın diye yanındaki ilmekle kesip ilmekleri iki düz iki ters şeklinde örmeye devam ediyoruz. Her bağlamanın arasında iki sıra boşluk vererek ilmekleri aynen örüyoruz. Sonraki sırada bir alt sıradaki topladığımız 6 ilmeğin ilk iki ilmeğini ve öncesindeki 4 ilmeği birlikte bağlama yapıyoruz. Arada 2 ilmek ters örüp sonraki 6 ilmeğe aynı işlemi yapıyoruz. Bu model genellikle dilimler şeklinde yapılmaktadır. Her defasında bir bağlama artırarak istenilen büyüklüğe kadar devam edip aynı şekilde bağlamayı her sırada bir tane azaltarak bitiriyoruz.
Alize iple gelin yeleği 38 beden için uygun büyüklüktedir. Ön parça 107 ilmek arka parça ise 187 ilmek olarak örülmüştür. Ön parçalar 4 model üzerine arka parça ise 8 model üzerine ayarlanmış. Ana model 11 ilmek ara model ise 9 ilmektir. Lastik yerine 3 ilmeğin içinden yeni bir 3 ilmek çıkartılarak örülen model örülmektedir. Lastik kısmındaki model yukarıda devam ettirilerek bir bütünlük sağlanmıştır. Lastik kısmı 3 düz bir ters olarak bir sıra örülecek. Arka yüzde ilmekler aynen örülecek. Ön yüzde ise üç ilmeği birlikte örüp bir dola aynı üç ilmeği bir kere daha ör şeklinde üç ilmekten yeni bir üç ilmek çıkartmış olacağız. Arka yüzde ilmekler aynen örülecek. İki sıra daha ilmekler aynen örülüp model tekrarlanacak. Lastik kısmı bu şekilde tamamlanacak. Üst kısmı ise üç ilmeği birlikte ör bir dola aynı üç ilmeği bir kere da ör arada bir ilmek ters koy ve aynı şekilde üç ilmeği birlikte ör bir dola aynı ilmekleri şişten çıkarmadan bir kere da ör.Sonra bir tane ters ilmek örüp ana modele geçiyoruz. 3 ilmek düz ör dördüncü ve beşinci ilmeği çevirerek birlikte kes bir dola bir düz ör ve iki ilmeği birlikte kes 3 ilmek düz ör ve bir ters ilmek ör. Bundan sonrası aynı şekilde devam edecek. Sonraki sırada iki ilmek düz örüp iki ilmeği çevirerek kes bir dola üç ilmek düz ör bir dola bir kes şeklinde örülecek. Sonraki sırada ise bir ilmek düz ör iki ilmeği çevirerek kes bir dola 5 düz ör bir dola iki ilmeği birlikte kes ve bir düz şeklinde örülecek. Yeleğin üst kısmında ise ara model olarak lastik devam etmektedir. Hem lastik hemde ara model aynı olunca ortaya oldukça güzel bir sonuç çıkmaktadır. bu model alize angora gold ile 3 numara şişle örülmüştür. 2 tane ip gitmiştir.
Bağlamalı ajurlar yelek modelinin değişik sayılarda yapılışı var. Lastik olarak bir ters bir düz örülen kısmı 15 ilmek olarak ördüm. Yanındaki model içinde bir ilmek ilave edilmelidir. Bu lastik olan kısımı artırıp eksilte bilirsiniz. Ajurlu kısımı ben 9 ilmeğe kadar artırdım aynı şekilde bu kısımı da daha fazla veya daha az yapabilirsiniz. Örgüye bir ters bir düz şeklinde 15 ilmek örerek başlıyoruz. Bu kısım ters ilmekle başlayıp ters ilmekle bitirilmelidir. Bu kısmı bazı modellerde iki ters iki düz şeklinde yapanlar var. Ama bana soracak olursanız bir ters bir düz şeklinde örülünce daha kibar oluyor. Sonra bir dola bir düz ör ve tekrar bir dola şeklinde örmeye devam edin. Arka yüzden ilmekler aynen örülecek. Ön yüzde tekrar 15 ilmeği bir ters bir düz olarak örün ve bir dolayıp bir düz örün tekrar bir dolayıp iki ilmeği düz örer gibi birlikte kesin. Sonraki sırada 15 ilmeği örün bir dola bir düz ör bir dola iki ilmeği birlikte kes bir dola bir kes bir dola şeklinde devam edin. Ajurlu olan kısım bir dola bir düz ör ve bir doladıktan sonraki ilmekleri ikişer ilmek olarak kesip aralarda bir dola şeklinde 9 ilmek oluncaya kadar artırılmaya devam edecek.
Tığ işi yazlık yelek modeli için aynı yere batarak 3 tane üçlü tırabzan yapıp 3 zincir çekin ve tekrar aynı yere batarak 3 tane daha üçlü tırabzan yapın. 3 tane zincir çekip 5 zincir ileriye doğru sayarak batın ve zinciri tutturun. Zinciri battığınız yere üç zincir çekerek bir tane dolgu yapın ve tekrar 3 zincir çekip üçlü tırabzanları tekrarlayın. Aslında yapılışı çok kolay olan bu modeldeki püf noktası dolgunun başındaki zincirle dolgu arasına yeni bir dolgu yapılmasıdır. Bu şekilde dolgular yan ve yamuk bir görüntü almaktadır.
Limon çiçeği yelek yapımında aralarda 2 ters ilmek örgünün sonuna kadar devam ediyor. 3 tane düz ilmeği önden ters örer gibi 3 defada örüyoruz yani üç ilmeğin içinden 5 ilmek çıkartıyoruz. Çıkarttığımız ilmeğin ikincisini diğer ilmeklerin üzerinden atlatıp arkadan diğer şişe geçiriyoruz. Arka yüzde ilk ters ilmeği örüp sonraki 4 ilmeği ikişer ikişer ter örerek topluyoruz.
Ters kalpler bayan yelek modeli 14 ilmek ve katlarından oluşmaktadır. Ters ilmeğin bir yanında artan ilmekler diğer yanda azaltılmaktadır. Kalp şeklini veren iki model arasında artırma ve eksiltme yapmadan 4 sıra örülmesidir. İstenirse modelin arasındaki bir tane ters ilmek konulamayabilir.
İncirler bayan yelek modeli 10 ilmek düz örülüp aralarına 3 ilmek ters yapılmış bir modeldir. Üç sıra bu şekilde örüp sonra ortada kalan iki ilmeği keserek ilmekle bitiriliyor. Bir tane ilmek kalınca kesmeye başladığımız sıraya batarak 9 tane yeni ilmek çıkaracağız.
Burgulu fındık ağaçları yelek modeli bildiğimiz burgu şeklinde yapılıyor ama ikinci burgu dan sonra üçüncü burguya gelince her bir ilmeğe dolgu yapıyoruz. Burgular 6 ilmek aralarda 4 ilmek ters var ve çiftli su yolu modeli ise 4 ilmekle yapılmaktadır. Su yolu modelinin yapılışı iki yüzde aynı şekilde yapılıyor ilk iki ilmeği birlikte kes bir dola iki ilmek daha ör tek fark ön yüzde düz arka yüzde ters olarak örülüyor. Burgular ise 8 sırada bir yapılıyor isterseniz 6 sırada bir burgu işlemini yapabilirsiniz.
Tomurcuklu başaklar yelek modelinde ben önce lastik yerine tırabzan yapın ve üzerine modeli koydun. 4 tane üçlü tırabzan yapıp 3 zincir çektikten sonra iki tane atlayıp üçüncü tırabzana tutturuyoruz ve tekrar 3 zincir çekip aynı yere 5 kerede fıstıklı dolgu yapıyoruz. Tekrar 4 tırabzan yaparak aynı işlemi hem arka yüzde hemde ön yüzde tekrarlıyoruz devam ediyoruz.
Sıralı yapraklar yelek modeli yapımı oldukça kolay olan bir model ve 7 ilmek den oluşuyor aralarda bir ilmek ters yaptım. İlmekler kaydırarak kesilirken tam ortada kalan düz ilmeğin başında ve sonunda artırmalar yapılıyor. İstenirse yaprakların ilmek sayısı artırılabilir.
Kıvrımlı örgü modelinin yapımını da ekledim. Kıvrımlı örgü modelini ara model ile bayan yeleklerinde ara model olmadan erkek örgülerinde şapka ve kaşkol yapımında ve daha birçok örgüde kullanabilirsiniz. Ara model sürekli kullandığımız su yolu modelidir. Ana model ise bildiğimiz klasik burgu ile yapılıyor. Örgüde tek dikkat edilmesi gereken püf noktası olarak burguların hepsi ilk olarak sağ tarafa yapılırsa ikinci olarak sol tarafa yapılıyor. Burgu kısmı 6 ilmek aralarda ikişer ilmek ters ördüm ve su yolu modeli ise 4 ilmek yani toplam 14 ilmek ve katlarından oluşuyor.
