Çocuk Örgüleri

Anlatımları İle Karışık Bebek Örgüleri

En çok ilgi gören karışık bebek örgülerinin anlatımını yapacağım. Bugüne kadar en çok soru alan modellerin sayılarını ve anlatımlarını yapacağım.

Hırka 1 yaş için uygundur. Parçalı olarak örülmüştür. Sonradan üzerine işleme yapılarak süslenmiştir. Hırkanın daha şirin hale gelmesi için yaka kısmını tığ ile örebilirsiniz. Yaka kısmı sonradan ilmek takılarak örülüyor. Arka parçayı 85 ilmekle başlayın ve 4 sıra haroşa örün. Sonra üzerini 21 santim oluncaya kadar düz devam edin. Roba kısmına gelince  aralarda 7 ilmek eksiltiyoruz ve bütün örgüyü haroşaya çeviriyoruz. Sonra koltuk kesimi için önce ikişer ilmek sonra tekrar ikişer ilmek sonra birer ilmek olmak üzere ilmek kesiyoruz. Ön parçalarını 45 ilmekle başlayıp aynı arka parçayı örer gibi devam ediyoruz. Kollarını da 45 ilmekle başlayın ve aralarda ilmek artırın.

Bu modelde parçalı olarak örülüyor. Lastik ve roba kısmına bir ilmek ters örüp ipi ön yüze alarak bir ilmek örmeden atlıyoruz. Arka taraftan bütün ilmekleri ters örüyoruz. Tekrar ön yüze geçince bu defa önce ördüğümüz ilmekleri örmeden atlarken atladığımız ilmekleri ise ters olarak örüyoruz.

Yukarıda gördüğünüz iki modelde robalı düz örülen hırkanın üzeri işlenerek nasıl şık hale getirildiğinin bir örneğidir.

Sıradaki bebek yeleği kuşaklı şeritler modeli ile örülmüş bir modeldir. Yeleğin ön kısmı 36 ilmek arka parçası 66 ilmek olarak ördüm. İlk olarak 5 sıra haroşa yaptım. Haroşanın bitiminde 9 sıra ön yüzde düz arka yüzde ters olarak ördüm. İki sıra tekrar haroşa yaptım lastikten sonra 6 ilmeği düz ördüm. Bu şekilde haroşa çizgiler 3 tane oluncaya kadar devam ettim. Yakasını en son olarak yelek bitince ördüm. Yelek 6 aylık bebek için uygundur.

Yelek 1 yaşa uygun büyüklüktedir. Bir taneden biraz fazla ip gitti ve 3 numara şiş kullandım. Ön parçayı 45 ilmekle başlayın ve 6 sıra haroşa örün.. Sonra iki kenarda 7 ilmek lastik olarak haroşa orta kısımda ise düz olarak devam edin. Ön lastik 53 sıra olunca roba kısmında ilmek kesin.. 4 ilmeği bir arada toplayarak bunu 6 defa tekrarlayın. 24 ilmeği kesince geriye kalan 21 ilmeği haroşa olarak devam edin. Arka parçayı ise 90 ilmekle başlayıp 6 sıra haroşa örün. Her iki kenara 7 ilmek lastik koyun ve orta kısmını düz örün. Roba kısmına gelince aynı şekilde ilmek kesilecek. Geriye kalan ilmekleri 32 sıra haroşa olarak örüp keserek bitirin. Üzerine 18 ilmekle başlayıp 22 sıra haroşa ördüğünüz parçayı dikerek süs şeklinde cep yapın. Dondurmaları ise 3 ilmekle başlayıp her iki kenardan ilmek artırarak devam edin. Sonra aynı şekilde ilmekleri keserek bitirin. Kenarlarından teyel şeklinde diktiğiniz topları büzerek şekillendirip dikin. Külahı ise 2 ilmekle başlayıp bir kenarından artırarak 20 ilmeğe çıkartıp kestin.

Renk geçişlerini yapabilmek için iki katlı ip kullanılmaktadır. Bu yüzden ipin kalın olmamasına dikkat edin. 4,5 numara misinalı şiş kullanın. Hırkayı örmeye kapşondan başlanmaktadır. 53 ilmekle başlayıp 28 diş haroşa örün. Boyun kısmında kesme işlemi yapan alaza örgü sonrasında beden bölümüne devam etmektedir.