Çocuk Örgüleri,  Örgü

Bebek Roba Modelleri

En çok ilgi gören bir konu olan robalı bebek örgü modellerine geniş bir şekilde yer vereceğim. Modelleri özellikle üzerinde sayıları başlangıçları ile birlikte paylaşıyorum. Modellerin hepsi bana ait değildir.

Taç yapraklı bebek yeleği yapımına 102 ilmekle başlanmaktadır. Yelek 3 yaş için uygundur. 5 sıra haroşa örün. Kenar lastikleri için 4 tane ilmeği haroşa örün. 7 düz ilmek örüp bir dola şeklinde modeli kurun. Modelin yotubede anlatımlı videosu bulunmaktadır.

Çizgili robalı bebek yeleği tarifini anlatacağım.1 yaş için uygun büyüklükte hazırlanmıştır.Ortalama bir buçuk yumak 250 metre uzunluğunda örgü ipi kullanmış örgüsü sıkı olan arkadaşlar 4 numara örgüsü bol olan arkadaşlar üç buçuk numara şişle örebilir. Robaya başlangıçta 75 ilmek şişe takılıp 4 diş haroşa örülecek.İlk ve son 7 ilmek lastik olarak örülecek. Sonra lastiği örüp bir dola iki ilmek düz şeklinde modeli kurun.Arka yüzden dolanan ilmekleri ters örüp iki ilmeği de düz örerek devam edin. Sonra bir kaç sıra bu şekilde devam edin ve araya 4 diş haroşa koyup aynı modeli uygulayarak devam edin. Bu şekilde model 3 defa tekrarlanacak. Roba da 219 ilmek var 33 ilmek önler 47 ilmek kollar 59 ilmek arka beden olarak ayırıyoruz. Kol altında 4 ilmek artırarak örgüyü örüyoruz 13 diş haroşa arayla 5 ilik açılıyor.

Sonbahar yaprakları robalı bebek hırkası çok beğenilen bir model olduğu için özellikle anlatmak istedim. Hırkaya yaka kısmından başlanarak düz örülüyor ve bir dola bir kes şeklinde tırtıklı kısmı oluşturuluyor. Beden kısmını iki sıra haroşa iki sıra düz olarak örmeyi tercih ettim. Bu şekilde sade ve robayı öne çıkaran bir model oldu. 6-12 ay bebeklere uygun büyüklükte olup istenirse yaprak sırası çoğaltılabilir.

 Kelebek ajurlu robalı bebek yeleği yapımına yer veriyorum. Yeleğin yapımında nako elit baby ip ve 4 numara şiş gerekmektedir. Modele 82 ilmekle haroşa örerek başlanmaktadır. Yeleğin hem robasın da hemde beden kısmında aynı model kullanılarak bütünlük sağlanmış. 1 yaş için yapılan bu yelek erkek ve kız bebekler için yapabileceğiniz sade ve şık bir model olmuş.

Ajurlu robalı bebek yeleği anlatımı var sırada. Orta kalınlıkta iki tane ip ve 2,5 numara şiş hazırlayın. 94 ilmekle 4 sıra haroşa örerek yakadan örmeye başlayın.Sonrasında 8 ilmek lastik için haroşa koyun ve devamında düz örerek 14 ilmek ön parça için, 8 ilmek kollar için, 46 ilmek arka için ayırın. Bu ayırmaların arasında bir dola bir düz ör bir dola şeklinde artırmaları koymanız gerekiyor.

Ahududu modeli robalı bebek yeleği yapımını göreceğiz. Yelek 1,5-2 yaşa uygun büyüklüktedir. 1,5 yumak ip gitmiş. 79 ilmekle başlanmaktadır. 3 numara şiş ile örülmektedir. 5 sıra haroşa örülecek. Sonra 7 ilmek haroşa lastik için örüp bir düz bir dola üç düz bir dola bir düz bir dola 3 düz bir dola bir düz bir dola şeklinde model kurulacak. Artırmalar bu düz kısım örülürken yapılacak. Sonrasında 3 sıra haroşa örülüp düz kısma geçilip artırma yapılacak. Artırmaların yapıldığı bir tane düz ilmek haroşalı kısım dada düz olarak örülecek.

Dilimli robalı bebek hırkası ve yeleği 1-2 yaş için uygundur. 3 numara şiş kullandım. 2 tane yumak ip gitti. Bu modeli takım olarak sipariş üzerine ördüm. 119 ilmekle yakadan başlayarak bir parmak kadar çift lastik ördüm. Her ilmeği iki defa artırarak 222 ilmeğe çıktım. İki ters iki düz olarak iki parmak kadar ördüm. Sonra iki düz iki ters ilmekler den birer tane daha ilmek artırıp üç düz üç ters olarak bir parmak kadar daha ördüm. Sonra tam ortada kalan üç ilmeği ortada kalanı öne geçirerek kestim. Her ön sırada bu kesme işlemi yapılacak. Yaprak kısmında ilmek bitene kadar kesmeye devam edin. Sonra haroşa örüp beden kısmına geçin.

Muşmula yapraklı roba yapımı için 81 ilmekle örgüye başlanmaktadır. İlk başlangıçta 4 veya 5 sıra haroşa örülecek. 6 tane lastik örün. Bir düz ör bir dola 3 ilmek düz bir ilmek dola bir ilmek düz bir dola 3 ilmek düz bir dola bir dü< bir dola 3 ilmek düz şeklinde model kurulacak. Model arka yüzden aynen örülecek. İkinci sırada ise ortada kalan tekli düz ilmeğin iki kenarından ilmek artırıp üç tane olan düz ilmeği ters örer gibi topluyoruz. Örgü bu şekilde ortadaki düz ilmeğin iki kenarında ilmek artırıp tam ortada kalan üç ilmeği ters örer gibi keserek devam edecek. Artan ilmekler ise düz örülerek devam edecek.

Ajurlu ve dantel robalı bebek yeleği yakadan başlanıp örülmüş ve 1,5 yumak ip gitmiş. Yeleğe 90 ilmekle başlanıp 5 diş haroşa örülecek. Ön lastik için 8 ilmek konulacak. Yelek 1,5-2 yaşa uygun hazırlamış. Yakada başlayan ajurlar roba bitimine kadar artmaya devam etmiş. Üzerine kırmızı düğme ve çiçek dikerek kız çocuklar için giyilmeye hazır hale gelmiş.

Yaprak robalı model için 61 ilmek başlayıp 4 sıra haroşa örün. 7 ilmeği lastik için ayırın. Lastikten sonra bir düz bir dola bir düz bir dola ve bir düz örüp aralara birer ilmek ters koyarak modeli kurun. Tam ortada kalan düz ilmeğin her iki kenarında ilmek artırarak devam ediyoruz.

Yakadan başlanan haroşalı robalı bir bebek yeleği anlatımı ile tekrar birlikteyiz. Yelek 81 ilmekle başlanarak 5 sıra haroşa örülüyor. Haroşaların arasında düz olarak ördüğümüz kısımda artırma yerlerini yapıyoruz. Yeleği büyütmek istiyorsanız 4 ilmek ve katları olarak artırma yapabilirsiniz. Yeleğin alt kısmında ise haroşalı döngüler modelini uyguladım.

0-3 ay robalı kolay bebek yeleği yapımı yeni doğanlar için bir günde bitecek olan bir model. Yaka kısmı dönülerek yapıldığı için yuvarlak duruyor. Böylece yakası bebeğin boynuna değmeyecektir. 1 adet himalaya everyday baby lüx ip ve 4 numara şiş hazırlayın. Önce şişe 65 ilmek takarak bir sıra haroşa örün. Sonra ikinci sırada örmeye başlayın ve 13 ilmek kalıncaya kadar örmeye devam edin. 13 tane kalan ilmeğin sonuncusunu ipi ön tarafa alarak örmeden diğer şişe geçirin. Sonra örgüyü ters çevirin. Örmeden atlanan ilmeği ipi arkaya alarak tekrar örmeden diğer şişe geçirin. Böylece örmediğiniz ilmeğin etrafından ipi dolandırmış olacaksınız. Diğer taraftan da aynı şekilde 13 ilmek kalana kadar örmeye devam edin. Aynı şekilde son ilmeğin etrafından ipi dolandırıp örmeye devam edin.

Fırfır robalı yelek yapmak için 90 ilmek örgüye başlayıp 5 sıra haroşa örün. Kenarlarda 8 ilmek lastik için haroşa yapmaya devam edin.Modelin kurulumu ise bir düz ör bir dola iki ters ör şeklinde yapılacak.

Model arka yüzde aynı örülecek. Daha sonraki sıralarda ise bir tane olan düz ilmek yanındaki artan ilmekle birlikte düz örülmeye devam ederken hemen sonrasında bir ilmek artırılarak örülmeye devam edecek. Modelin artırılması 7 sıra olacak. Sonra hem artırma devam edecek hemde artırmanın yanından ilmek kesilerek devam edilecek. Dilimler bitene kadar kesme işlemi devam edecek. Dilimler bitince kol ayrımı yapılacak. Ayrım için 3 dilim ön parçaya ayrılıp sonrasında bir ilmek düz bir artır 4 ilmek ters olarak 12 tane model konuluyor. Kol fırfırı bitince ön 44 ilmek arka 82 ilmek kol altından 10 ilmek artırılıp örülmeye devam edilecek. Model 2 yaşa uygundur.

Robalı yalancı pirinç bebek hırkasını yapmak için gerekli malzemeler 2 adet bebe ipi 3 numara şiş gerekli. Hırka 2 yaşa uygun büyüklükte bir hırkadır. Yakadan başlanarak örülüyor ilmek artışları yaprağın içindeki dolamalar dan yapılmaktadır. Hırkayı büyütmek veya küçültmek için bu artan ilmekleri eksiltmeniz yada çoğaltmanız lazım. 81 ilmekle başladım 17 yaprak koydum. Yaprağın ortasında 6 sıra artırma yeri koydum.

Kuş kanadı modeli ile çocuk yeleği yapımına yakadan 72 ilmekle başlanıp 5 sıra haroşa örülecek. Sonra 14 ilmek ön parçaları örüp araya ajurlu modeli koyun. 9 ilmek kollar için örüp tekrar arya ajurlu modeli koyun ve en son olarak 18 ilmek arka parçaya ayırın. 1,5-2 yaş çocuklar için uygun olarak yapılan yeleğin robasına 6 sıra model konulmaktadır. Daha büyük yapmak için bu ajurlu bölümü artırmalısınız. Alt beden kısmını ayırırken Aralardaki ajurlu bölümden ayırarak örmeye devam etmelisiniz.

İşlemeli bebek yeleği yapımını veriyorum. Bu modeli ister normal robalı olarak yada tandan düğmeli olarak yapabilirsiniz. Aynı sayıda başlamanız gerekir sadece yandan düğmeli model için ayırma sayıları farklı olacaktır. 1 yaş için 76 ilmekler başlayıp 4 diş haroşa örüp ön parça için 14 ilmek kollar 12 ilmek arka beden ise 20 ilmek diğer kol 12 diğer ön parça ise 14 ilmek olarak ayıracaksınız. Düz olarak örülen modelin ayırma yerlerinde bir ilmeğin her iki kenarında artırma yapılacak. Artırmalar 17 sıra olunca kol lastiği için 4 diş haroşa örün ve kolları kesin. Sonra kalan ilmeklerin hepsini örerek beden kısmını örün. Sonra üzerini işleyin.

Resimlere tıklayınca daha büyük görünür.