Dantel,  Oya Dantel

Birbirinden Güzel İğne Oyası Modelleri

Ne de güzel işlenir değil mi ip ile iğnenin uyumunda o güzel motifler. Eskiden evlerde oturup akşam olunca çay sohbet eşliğinde el işlerinin yeri de çok büyüktü.

Hala hobi olarak günümüzde örgü el işi yapan kadınlarımız mevcut. Bu da sevindirici çünkü eskiler dertlerini sevinçlerini umutlarını işlerdi el işine.

Çokça daralıp çabukça kırılmazlardı hayat akışına ve zamanın getirdiği olumsuzluklara. Çünkü sabır nedir iğne nakışından usta olarak öğrenirlerdi.

Bugün de iğne ile işlenen güzellikleri ve kullanım alanları hakkında sizler bir yazı paylaşmak istedim.

İğne oyası meşakkatli bir el işi her ne kadar emek isteyen bir işte olsa sonucunda mükemmel görüntüler ortaya çıkıyor.

En yaygın kullanımı yemeni yani yazma kenarı olsa da bunun yanı sıra mutfak havluları seccade kenarları da bu güzellikten özenden emekten nasibini alıp çok daha şık görünümlere kavuşuyor.

İğne oyasında ipi iğneye farklı şekillerde sarıp parmaklarımızla şekillendirip işlenen bir yöntem.

Oya yaparken özellikle boncuklarla bile süsleme işlemine gerek kalmadan o kadar güzel çiçek desenleri çıkıyor ki ortaya insan hayran kalıyor.

Tabi gene de kum boncuklu modeller de ayrı bir güzel duruyor onu da belirtmeden geçemeyeceğim. Mutfak havluların da son zamanlar da çok moda iğne ile havlu kenarları.

Ve bunlara ek olarak kadınların şıklığına şıklık katan fularlar da iğne ile ipin uyumunda çok şık görünümler elde etti. Mesela kolye olarak da belli aparatlarla iğne oyası işlenip zarif bir görünüm oluşuyor.

Fular ve kolye olarak işlenmesi çokça talep aldığı için ev de hem hobi olarak işleyip hemde gelir elde etmek isteyen emekçi örgücü kadınlarımızın çokça sipariş aldığı modeller olmaya başladı.

Dediğim gibi emek çok ve talep oldukça da bu zenginliğimiz geçmişten gelip varlığını günümüzde de sürdürmekte ve de çok gözde olmakta.

Gelecekte de ilgi görmesi umuduyla…