Bu Efe Yeleği Efsane Oldu

Spread the love

Merhaba örgü sever hanımlar, bugünkü çalışmamız minik yakışıklı beyler için geliyor. Bu harika efe yeleğini sayılarını büyüterek eşinize yada gençlere de uyarlayabilirsiniz. Modelde kırçıllı bir ip kullanılmıştır, sizler zevkinize uygun renk ve ip kullanabilirsiniz.

Ölçülerimiz 4-5 yaş erkek çocuklara uygun olarak ayarlanmıştır. Hazırlarken çok zevk alacak ve kolaylıkla öreceksiniz. Şimdi malzemelerimizi açıklayarak başlayalım.

4 numaralı şiş, 3 adet isteğe bağlı renklerde yün ve 8 adet düğme. Ben sizlere bir şablon çıkardım. Eğer bu iple yaparsanız önler 3-4 yaş için 38,2-3 yaş için 35 ,1-2 yaş için ise 32 ilmek atabilirsiniz.

Şişe 41 ilmek atalım, bir sıra haroşa yapalım ve ön yüze gelelim.Yaş boyutunu büyütürken dikkat etmemiz gereken ilmekleri ayıracağımız da ortada 2 ilmek sabit, dik açıyla gelen tarafın sayısı diğerinin yarısı kadar olacak. Şimdi 15 ilmek haroşa örelim ve tekrar dönüp sadece ortadaki 2 ilmeği örelim ve tekrar dönüp o iki ilmeği ve 26 ilmek olan kısımdan 2 ilmek daha ilave edip 4 ilmek örelim, dönüp devam edelim.

Tüm ilmekler bitene kadar dikkat etmemiz gereken çok kısımdan 2 az kısımdan 1 er ilmek ilave ediyoruz ve dönerek örüyoruz, bu şekilde örmeye devam edelim. 6 sıra yani 3 diş harosa örüyoruz. 1-2 yaş için hemen cep yeri açılmalı, 2-3 yaş için 1 diş, 3-4 yaş için 2 diş sonra cep yerleri açılmalıdır.

6 sıra sonra 15 ilmek örelim, yedek bir şiş yardımıyla 18 ilmek takalım ve bekletelim, şimdi dikkat ederek bu ayırdığımız 18 ilmegi bir alt sırasındaki haroşa dişlerinden 18 ilmek çıkaralım ve kalan 8 ilmeği örelim. Bu cep kısmı hariç diğer ilmekleri örmeye devam edeceğiz.

Şimdi diğer yaşlar için sayı verelim, 1-2 yaş ilk olarak 12 ilmek örecekler ortaya 12 ilmek bırakacaklar son olarak 6 ilmek örecekler 2-3 yaş için 13 ilmek örülecek ortaya 14 ilmek bırakılacak sonra 8 ilmek örülecek, 3-4 yaş için 14 ilmek örülecek ortaya 16 ilmek ayrılacak ve sonda 8 ilmek örülecek. Şimdi 20 sıra yani 10 diş haroşa örelim.

Yaşlara göre 1-2 yaş için 4 diş, 2-3 yaş için 6 diş, 3-4 yaş için 8 diş örülebilir. 10 diş ördükten sonra 24 dış örelim ve 1 ters örelim, kalan 16 ilmeği haroşa örelim. Diğer sırada 16 ilmeği örelim pens için bu tarafta düz gelen ilmeğin alttaki sırasına batıp 24 ilmeği haroşa örerek devam edelim.

Diğer yaşlar için 1-2 yaş 18 ilmek örüp 1 ters kalan 11 ilmek, 2-3 yaş 20 ilmek örüp 21. İlmek pens kalan 14 ilmek, 3-4 yaş için 22 ilmek örüp 23.ilmek pens olacak ve kalan ilmekleri haros örüyoruz. Kola kadar pensleri atlamadan 20 cm örelim, diğer yaslar 18,16, 14 örebilir. Ön parçamız 21 cm olunca yakayı oyalım, yakada kesmek için ilk 2 ilmeği örelim 3.ve 4. ilmekleri beraber alalım ver geri dönelim.

İlk ilmeği boş alıp 2 ilmeği örelim yine dönelim, 2 ilmeği örüp 3 ve 4.ilmeği bir örüp yine dönelim. Dönüşte ilki boş alıp 2 ilmeği bir örelim.Şimdi bu sırada kesmemizi yapalım örüp devam edelim ve pensi örüyoruz. Diğer yaşlarda bu şekilde örebilir. Yaka kesimi için gidip gelerek kesilen ilmekleri 5 ilmeğe tamamlayalım ve kol oyuntu sunu yapalım.

Örgümüzün arka sırasında 2 ilmeği örelim ve sıradaki ilmeğin yönünü çevirerek düz keselim ve yakadaki gibi geri dönelim 5 ilmek daha gidip gelip keselim yaka kısmına doğru örelim ve yakada da 1 er ilmek kesmeye devam edelim. Omuzda 15 ilmek kalana kadar yakada tek tek kesmeye devam edelim. Şimdi dikkat etmemiz gereken kolda kesme ilmeğin gelen düz ilmekleri arkada düz , önde ters olarak örüyoruz.

Yaka kesimi bittikten sonra 16 diş haroşa örüyoruz. Kol boyumuz 15 cm olana kadar örüyoruz. Diğer yaşlar ise 10 , 12 , 14 cm olarak örebilir. Şimdi ipimizi cep olarak ayırdığımız ilmekleri bağlayıp 15 diş haroşumuzu örelim, bir yedek şişle işaret alarak cepten bir yelekten alarak cebimizi dikelim. Diğer ön parçamız için sayılarımızı yine aynı şekilde yer değiştirerek yapacağız, yani geniş taraf sağda, dar taraf solda olacak şekilde örüyoruz.

Cepten önce 3 diş ördükten sonra düğme iliğimizi açalım, diğer parçadan iğne ile eşit aralıklarla işaret alarak diğer iliklerimizi de açabilirsiniz. Şimdi arka parçamız için iki önün toplamından 10 ilmek , yani 72 ilmek başlıyoruz, yanlara 20 şer ortaya 30 haroşa ayırıyoruz birer tane ilmeği de selanik batışı yapıyoruz.

Yaş gruplarına göre arka sayıları 1-2 yaşta 6, 2-3 yaşta 6, 3-4 yaşta 8 ilmek önlerden eksik başlayabilirler. Arka parçamız 20 cm olana kadar selanik ilmeklerini unutmadan örüyoruz. Sonra 21. cm de kol oyuntu sunu yapacağız. Şimdi 2 haroşa örüp 2 ilmeği ters olarak kesiyoruz. 5 ilmeği dönerek kesiyoruz ve diğer tarafa geçiyoruz ve bu tarafta kesimi arka yüzde yapıyoruz.

2 ilmek örüyoruz diğer iki ilmeği çevirip düz olarak örüyoruz. Simdi kesme işleminde de güzel bir görüntü için ilmekleri tam ortadan ayırıyoruz ve ipimizi önce bir tarafa bağlıyoruz 2 ilmeği bir kesip şişten çıkarmadan 2 ilmek daha çıkaralım yani toplamda 3 ilmek artırmış olalım, sonraki 2 ilmeği bir kesiyoruz. Şimdi dikkatli gidelim her sırada dönerek 3 haroşa örüp sıradaki 2 ilmeği beraber alalım. 10 ilmek keseceğiz, daha sonra dönmeden gidip gelerek üçer ilmek alarak kesiyoruz.

Omuzda 15 ilmek kalınca 3 diş daha kesmeden örelim ve ön parçayı ilmekleri örerek birleştiriyoruz. Diğer tarafta da aynı işlemi uygulayalım. Cepkenimiz bitti şimdi bir diş ön parçadan 1 diş arka parçadan alarak yanları dikelim.simdi bantlarımızı örelim , 35 ilmek atalım şişe 17 ilmek örelim 18. İlmeği örüp şişe tekrar takalım örelim, bunu 6 defa uygulayalım ve devam edip diğer ilmekleri örelim.

Ön yüz gelince 16 ilmek örelim sonra 3 ilmeği düz olarak keselim, arkada tüm ilmekleri haroşa örelim. Ön yüzde 15 ilmek haroşa örelim ve yine 3 ilmek keselim.3 defa kestikten sonra ilmekleri kapatalım ancak tam ortada yine 3 ilmek keselim. Bu parçadan 1 adet daha örelim. Arka bant için 41 ilmek atalım 1 sıra haroşa örelim ,ön yüzden ilmek örelim ve 3 ilmeği beraber alıp keselim.

Arkayı örelim ve önde yine ortada 3 ilmek ters olarak keselim. 3 defa kesme işleminden sonra ilmekleri kapatalım.Ön bantları dikmek için yaptığımız biriti düğmeye takıp cebinden yukarı 11 diş sayıp iğneleyelim ve bandımızı dikelim. Arka bantların sivri uçları birbirine bakacak şekilde birbirine dikelim.

Bu bandı arkalardaki selanik ilmeklerini orantılı ayarlayarak alttan 5 cm, üstten 5 cm ayarlayıp bandı dikelim. Küçük bedenlerde ön bant 31 , arka vede 37 ilmek yapılabilir. 4-5 yaş beden genişliği 35 cm omuzdan sivri uca kadar 42 cm dır. Yeleğin yapım aşamaları için örgü tasarım kanalına bakabilirsiniz. İyi seyirler.