Çanakkale Burgusu Gelin Yeleği Detaylı Tarifi

Çanakkale burgusu modeli gelin yeleklerinde oldukça ilgi gören bir model. Çanakkale burgusu modelini alize angora gold ip ve 3,5 numara şişle çalıştım. Model 16 ilmekle örülüyor. Ara modeli ise 6 ilmek. İsterseniz aralarda sadece ters ilmekle örebilirsiniz. Ama bence ara modeli bu örneğe çok yakışıyor. Ara modeli iki ters bir dola iki kes ve iki ters olarak örün. Arka tarafta ise iki düz bir dola iki kes ve iki düz olarak örün. Ara model daime aynı şekilde devam edecek. İlk iki ilmeği ön yüzde ters arka yüzde düz olarak örüp bir dolayın ve iki ilmeği geliş yönünde kesin.

Ana modele gelince üç düz ör dördüncü ilmeği üç defa dolayarak ör ve 8 ilmek düz ör sonraki ilmeği üç defa dolarak ör ve üç ilmek daha düz ör. Doladığımız ilmeklerin amacı ilmek boyunu uzatmak içindir. Arka taraftan örerken üç defa doladığımız ilmekleri serbest bırakıp ön tarafa doğru geçirip örmeden atlayın.

Ön yüzde iki ilmek örüp bu defa üçüncü ilmeği üç defa dolayarak örün. 4 ilmek daha düz ördükten sonra bir önceki doladığımız ilmeği şişe takıp örüyoruz. Sonrasında karşı taraftaki dolayıp örmeden bıraktığımız ilmeği şişe takıp örün. Bundan sonraki ilmeği üç defa dolayarak örün. Bu şekilde her defasında ilmekleri kaydırarak aynı işlemi tekrarlayarak 4 taneye tamamlıyoruz. Model bitiyor. Sonra diğer model başlarken ilk ilmeği üç defa dolarken ortada kalan 8 ilmeği burgu yapıyoruz.

Yaka ve koltuk kesimine kısaca değinecek olursak, kol için önce lastik kısmını yapacak şekilde ilmek takılmaktadır. Sonra takılan ilmekler lastik olarak örülürken son ilmeği yanındaki iki ilmekle birlikte keserek öreceğiz. Sonra beden kısmını örmeden geri dönün. Sonra tekrar örerken son ilmeği tekrar yanındaki iki ilmekle beraber kesin. Bu şekilde koltuk kesimi için ilmeklerin çoğunu bu şekilde beden kısmına gelmeden geri dönerek kesin. Kol kesimi her iki sırada bir yapılacak.    

Sonra kalan ilmekler beden kısmı ile birlikte örülürken kesilerek tamamlanacak. Yaka kesimi koltuk kesimi ile aynı anda başlanıp iki sırada bir ilmek kesilerek yapılacak. Modelin koltuk ve yaka kesimini de anlattığım videoyu da alt kısımda izleyebilirsiniz.