Kadın Örgüleri,  Örgü Videoları

Detaylı Anlatımı ile Burgulu Yelek Modeli

Örgü anlatmaya ilk başladığım zaman çok ilgi gören burgulu yelek modelinin detaylı sayılarını ve anlatımını yapmak istiyorum. Bu model her yaşa ve her ipe uyduğu için hala daha çok ilgi görmektedir. En çok gelen sorular arasında bedenime göre kaç sayı başlamalıyım? Yer almaktadır. Bugün en çok sorulan bedenlere göre sayılarını da anlatmayı düşünüyorum.

Bu modeli yapmak isteyenler bitmiş halini görmek ve fikir edinmek istiyorlar. Bende bu yüzden bulduğum ve benim paylaştığım resimleri birlikte fikir vermesi için derledim. Bu model değişik sayılarda yapılmaktadır. İster baklava deseni bölümününü isterseniz burgu bölümünün sayılarını artırıp eksilte bilirsiniz. Ben 21 ilmek ve katlarından oluşan şekli ile anlatım yapacağım.

Örgü örerken en önemli noktalardan bir tanesi şiş ve ip kalınlığı dır. Bu kalınlığa göre ölçüler büyür veya küçülür bunu aklınızdan çıkartmayın. Önce büyük bedenler için sayı vermek istiyorum. 42-44 beden için ön parçalar 6 model 140 ilmek arka parça ise 9 model 190 ilmekle başlanmaktadır. Alize angora ip ve 3 numara şişle örülmüştür. Eğer şiş bir numara kalınlaşır sa yelek bir beden kadar büyür. 

40 beden isteyenler arkayı 8 model 169 ilmek yapın ön parçaları bir model eksiltin 5 model 119 ilmek yapabilirler. 52 beden yapmak için önler 7 model 161 ilmek arka ise 232 ilmek 11 model olarak başlayabilirsiniz. Büyük bedenlerde koltuk kesimi sayısı da fazla olmalıdır. 38 beden için önler 4 model 98 ilmek arka ise 168 ilmek 8 model olarak örülebilir. Bu verdiğim ölçülerde ön lastik için +14 ilmek pat sayılara dahildir.

Ayrıca bu modeli yaparken başlangıç ve ön lastik kullanmadan da yapabilirsiniz. Modelin yapımına geçersek 20 ilmekle yapılan burgu modelini ilk olarak mutlaka bir düz ile başlayıp iki ters ile devam etmeliyiz. İlk dikkat etmeniz gereken püf noktası bu olacak. Sonra iki düz iki ters şeklinde 18 ilmeği örün. Son kalan ilmek düz olmalıdır. Burgu modeli bir düzle başlayıp bir düzle bitmelidir. Sonra bir ilmek dolayın ve bir ilmek düz örün ve tekrar bir dolayıp burgu modelini örmeye devam edin. Arada kalan baklava desenini ister düz olarak ister haroşa olarak istersen izde yarısı düz yarısı haroşa olarak örebilirsiniz.

Bu modelde oldukça çok seçenek vardır. Arka taraftan ilmekleri aynen örün. Tekrar ön tarafa geçince burgu için ayrılan ilmekler aynen örülürken baklava deseninin her iki yanından ilmek artırmaya devam edin. Artırılan ilmek sayısı 9 tane olunca artırma sayısı 4 olunca bu sırada hem burgu modeli yapılacak hemde artırılan ilmekler kapatılmaya başlanacak. İkinci püf noktası da burgu işlemi yapılırken olacak. Burgu için ayrılan 20 ilmeğin ilk başta kalan bir düz ve iki ters ilmeği örülecek. Geriye kalan en son düz ilmek hariç tutulup diğer 16 ilmek yer değiştirip burgu yapılacak.

Resimlerde görüldüğü gibi yan kısımları dikiş yerine düğme ile süslenerek gelin yeleği haline getirebilirsiniz. Yazının alt kısmında anlatımları bana ait olan model anlatımını,yaka ve kol kesimi videolarını bulabilirsiniz.