Havlu,  Oya Dantel

En Ağır Havlu Kenarı Modelleri

Spread the love

Anadolu’nun en eski geleneklerinden biriside çeyiz yapmaktır. Bu çeyizlerin içinde en fazla sayıda yapılan el işlerinden biriside ağır dantel havlu kenarı modelleridir. Genç kızlar annelerinden örgü örmeyi küçük yaşlarda öğrenirler ve kendi el emeklerinin olduğu çeyizleri hazırlarlar. Günümüzde pek çok ürünün hazırı çıkması nedeni ile el emeklerine olan düşkünlük biraz azalmış olsa da hala yerini korumaktadır.

Genç kızların çeyizlerinde ağır iğne oyalı ve tığ oyalı havlu kenarları, lifler, danteller yer almaktadır. El emeği ile özenle örülen bu örgüler oldukça kıymetlidir. Bu örgülerin çeyizleri süsleyecek olması çok daha keyifli bir şekilde örülmesini sağlamaktadır aynı zamanda.  Evlenen genç kızların el emeği ile hazırlanan çeyizleri büyük bir özenle düzenlenip gelen misafirlere gösterilmektedir.   

Hazır havlular günlük olarak kullanılsa da çeyizler için özenle örülen havlu kenarı örnekleri en özel misafirler için sandıktan çıkmaktadır. Bu nedenle çeyizler için yapılan havlu kenarları önemli bir yere sahiptir. Gelen misafire değerli olduğunu hissettiren bu örgülerin her yeni gelinin çeyizinde bulunması gerekmektedir.     

Havlu kenarı modelleri birbirinden farklı olduğundan dolayı genellikle yeni örgü örecek kişiler için kolay modeller önerilmektedir. Bu kolay modellerden biri de halkalı havlu kenarıdır. Büyük halkalar satın alınarak bu halkaların için istenilen renkteki bir ip ile örülmeye başlanılmaktadır. Çok çabuk bittiği için bu tür modeller tercih edilebilir. Genellikle havlu kenarları yapılırken havlunun desen renkleri tercih edilmektedir.     

Halkalı havlu kenarı için öncelikle halkaların için sık iğne ile tek tek doldurulur. Ağır modeller için simli ip kullanabilirsiniz. Genellikle ağır havlu modelleri daha çok zahmetli ve zor örülen modellerden oluşmaktadır. Nişan ve söz için özellikle çok kalın ve neredeyse havlunun tamamını kaplayan danteller yapılmaktadır.

Havlu kenarı için halkalı modelleri daha ağır bir hale getirmek istiyorsanız havlunun üzerini kurdele nakışı ile süsleyebilirsiniz. Ördüğünüz dantellerin etrafını veya üzerini pul, çiçek veya boncuklarla süsleyerek daha ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz.

Eminim her bayan saatlerce internette vakit geçirerek havlu kenarı modelleri aramıştır. Genellikle çeyizlere daha farklı ve daha güzel gösterişli havlu kenarı modelleri bulmak çokta kolay değildir. Ama bugün paylaştığım resimli galeriden sonra model bulmakta zorlanmayacaksınız.  

Aşağıda derlediğimiz ve dantel şeklinde olan havlu kenarları sadece birer örnek, eğer güzel ve gösterişli iğne oyası kenarları arıyorsanız doğru sayfada ve adreste olduğunuzu belirtelim. Bu arada en çok kullanılan havlu süslemeleri çiçek motifli havlu kenarları olduğunu es geçmeyelim.     

Bu yüzden gösterişli ve zarif havlu işlemesi modellerini bir araya getirerek siz değerli takipçilerimiz ile paylaşmak istedik. Derlediğimiz yeni havlu kenarı örneklerini beğeneceğinizi düşünüyorum. İçlerinden bazıları çeyizlerde kullanabileceğiniz oldukça endamlı ve ağır havlu kenarı modelleridir.     

Havlu kenarlarını sizler nasıl yapıyorsunuz? İğne oyası ile mi? Yoksa tığ oyası ile mi? Eğer tığ oyası seviyorsanız hiç bir yerde bulamayacağınız modeller ile karşınıza çıkıyoruz. Yayınladığımız onlarca havlu kenarları arasından bir tığ oyası modelini kendi havlu kenarınıza yapabilirsiniz. Modellerin hepsi tığ oyası ile yapılan modellerden oluşmaktadır.