Erkek Çocuklara Cepkenli Efe Yeleği Yapıyoruz!

Gelen yoğun istekler sonrasında erkek çocuklar için kolay ve gösterişli cepkenli efe yeleği yapmaya karar verdim. Kullandığım ipin kalın olması nedeni ile 6 ay 1 yaş için uygun büyüklükte oldu.

Bu tür örgülerde ip ve şiş kalınlığı ölçüyü belirler. Ön parçalar 35 ilmekle başlanacak. Arka parça ise 60 ilmekle başlanacak. Ön parçalar örülürken ilmekler düz örülerek ortaya kadar geleceğiz. On sekizinci ilmeğe gelince geri dönün. 2 ilmek örüp geri dönün.

Her dönüşte kenarlardan birer ilmek örerek geri dönün. Böylece artırarak ilmekleri öreceğiz. Kenar kısımlarda 9 ilmek kalınca örgüyü bütün olarak örmeye başlıyoruz. Böylece sivri bir görünüm elde ediyoruz. 

Kenarlar lastik şeklinde iki sıra düz iki sıra ters olarak öreceğiz. Lastiğin yanlarında birer tane selanik öreceğiz. Ters sıraları 23 tane olunca koltuk kesimi yapacağız. Kenarlardaki 9 ilmeğin 6 tanesini kesip kalan 3 ilmeği haroşa olarak öreceğiz. 

Selanik ilmeğin yanında birer tane ilmek keserek 3 taneye tamamlayacağız. Aynı anda yaka kesimini de yapıyoruz. Yaka kesimi içinde aynı şekilde lastik bölümünden 3 ilmek kalıncaya kadar ilmek kesip selanik ilmeğin yanında birer birer ilmek keseceğiz. 

Sonrasında ilmek kesmeyi bırakıp aynen öreceğiz. Arka parçayı ise 60 ilmek başlayıp ön parçalarda olduğu gibi kenarlarda yuvarlama yapacağız. Kenarlarda lastik şeklinde 9 ilmeği iki sıra ters iki sıra düz olarak öreceğiz. 

Koltuk kesimini aynı ön parçalarda olduğu gibi yapın. Ön parçaların yaka kısmına yakın yerine ilmek takıp cep şekli verdiğim parçayı ördüm. Önce 3 veya 4 haroşa sırası örüp sonra kenarlardan keserek ilmekleri bitirdim. Bu süs ceplerin üzerine birer tane düğme dikerek daha hoş bir hale getirdim.

Yeleğin rengini mavi tercih ederken düğmelerini ise siyah olarak kullandım. Böylece erkek çocuklar için biraz daha uygun hale geldi. Ben düğme deliği yerine hazır deri düğme deliği kullandım. Bu yüzden tek sıra düğme koydum. Ama düğme deliği açmak isteyenler yan yana iki tane düğme koyabilirler.