Erkek Örgüleri

Erkeklere Özel Örgü Modelleri

Spread the love

Örgü kategorisi sitemizde en fazla yer verdiğimiz konuların başında gelmektedir. Bu sayfanın konusu ise yetişkin erkekler için olan erkeklere özel örgü modelleri olacak. Yelekler, örgü kategorisinde en çok ilgi gören kıyafetlerin başında gelse de erkek örgü yelek modelleri diğer yeleklere göre pek ilgi görmediği de bir gerçektir. Şöyle ki biz bu sayfadaki örgü erkek modelleri galerisini hazırlamak hiç kolay olmadı. Diğer konularda 160, 180, 240 hatta 330 modelin bir arada olduğu örgü resimleri ile çok daha geniş kapsamlı galeriler hazırlamıştık. Fakat erkek örgü modelleri galerisini hazırlamak uzun bir zaman aldı ve karşımıza hep aynı modeller çıktı. Çeşitlilik bakımından oldukça kısıtlı oldukça bir kategori.

Modeli tek olarak kullanabilirsiniz veya yan yana modeller koyabilirsiniz. Modeli tek kullanınca her iki yanına burgu koyabilirsiniz. Modelin bir özelliği yanındaki ilmeklerin ters olarak örülmesidir. Kenarlarda ters ilmeklerin içinde düz ilmekler daha belirgin bir hale gelecektir.10 ilmek ters örüp 4 ilmek düz örün ve tekrar 10 ilmek ters örün. İlmekler arka yüzden aynen örülecek. Ön yüzde ters ilmekler aynen örülecek ve düz ilmeklerle burgu yapılacak. İki tane burgu yaptıktan sonra baklava dilimini yapmaya başlayacağız. İki tane olan düz ilmeğin önündeki ilmeği arkadan dilimin içine alın. İki ilmeği düz örüp içeri alınan ilmeği ise daima ters olarak öreceğiz. Sonra diğer iki düz ilmekten sonra gelen ilmeği arkadan dilimin içine alıp bu üç ilmeği düz örün. Model sadece ön yüzde değiştirilecek. Bu şekilde dilimin kenarındaki birer ilmeği arkadan modelin içine katıp örün. Modeli kapatırken bu defa aynı şekilde dilimin içindeki ilmekleri birer birer arkadan dışarı alıp ters örün. Bu model erkek örgülerinde sıkça kullanılanlar arasında yer almaktadır.

Hazır olarak gördüğünüz bir çok örgü modelini örgüye uygulayabilirsiniz. Yukarıda gördüğünüz hırkayı fantezi lastik ile örüp aralarına burgu koyarak yapabilirsiniz. Ön lastik kısmı ise haroşa olarak örülmektedir.

Üsteki resimde görüldüğü gibi hiç model koymadan sadece bütün örgüyü haroşa yaparak sade ve şık bir kazak elde edebilirsiniz.

Kendinden desenli ipler kullanarak düz öreceğiniz kazağın yakasını farklı bir şekilde yapın ve bir tarz katın. Özellikle genç nesil modelden ziyade bu tür örgüleri tercih etmektedir.

Bu modelin yapımı çok kolay ama görünümü oldukça farklıdır. 10 ilmek ters örüp iki ilmeği düz örün. Bu şekilde ilmekleri aynen örerek arka sırayı da tamamlayın. Tekrar ön yüze geçince 10 tane olan ters ilmeğin ilk ikisini düz örüp sonraki 10 ilmeği ters örerek ilmekleri kaydırın. Arka taraftan aynen örün ve ön yüzde ilk iki ilmek düz sonraki 10 ilmek ters olarak kaydırmaya devam edin.

Düz bir süveteri bu şekilde aralara burgu modeli koyarak şekillendirebilirsiniz. V yakalı süveterler de kol ve yaka lastiğini sonradan ilmek takarak örmelisiniz. Böylece daha düzgün ve hoş görünecektir.

Modelin açıklaması üstünde yazmaktadır. Örgü bilenler bunu okuyarak kolayca yapabilirler.

Bu tür modelleri yapma yöntemini seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan biriside sık aralıklarla yapılan burgulu modelleri örmesi hem zordur hemse örgüyü toparlayacağı için çok ilmekle başlanmasıdır. Durum böyle olunca zaten erkek örgülerinde beden büyüktür birde modelin toparlanmasıyla daha fazla ilmek artınca örmek de bir o kadar zorlaşır.

Bu model oldukça kalın bir ip ve tıp  ile çakma sıkı iğne olarak örülmüştür. İp kalın olduğu için örülmesi 2-3 gün gibi kısa bir sürede bitebilir. Erkekler için hazırlanan modeller oldukça sınırlı sayıdadır. Bunun nedenlerinden bir tanesi büyük beden olmaları sebebiyle örmesinin uzun sürmesidir. Hem maliyet açısından hemde emek açısından bu yüzden erkek örgülerinde hazır giyim tercih edilmektedir.

Önceden damat için nişan ve düğünde el örgüsü süveterler yapılırdı. Ama maalesef yeni nesil artık hazır giyimi tercih ettiği için zaman içinde erkek örgüleri yerini kaybetmiştir. Ama hala az sayıda da olsa gelen istekler var. Bu yüzden erkek örgülerinde paylaşımlarım ve model anlatımlarım devam edecektir.