
Hamilelikte Dörtlü Tarama Testi
Hamilelikte gebelik testi ile başlayan ve doğuma kadar süren çeşitli tarama testleri vardır. Her birinin önemi ve anlamı anne adayı ve bebek için ayrıdır.
2li test, 3lü test ve dörtlü test olarak adlandırılır. Bu testlerin sonuçlarının %100 kesinlik vermemesine rağmen yüksek oranda bebeğin gelişimi hakkında bize bilgi verdiği bilinecek hareket edilmelidir.
Bugün sizlere 4lü test hakkında biraz bilgi aktaracağız. Nedir bu 4lü test, nasıl ve ne zaman yapılmalıdır gibi anne adaylarının bilmesi gereken bilgiler vereceğiz.
4lu tarama testi hamileliğin 15 ve 18. Haftaları arasında yapılan ve bütün hamilelere yaptırması önerilen , hamilelik süreci boyunca down sendromu, beyin hasarı, noral tüp defekti gibi doğuştan gelen bir rahatsızlığı olup olmadığının anlaşılması için yapılan bir kan testidir.
Dörtlü tarama testi yaptırdığınız zaman , kan verdikten bir kaç gün sonra sonuçlarınızı alabilirsiniz. Bu testin anne adayına veya bebeğe herhangi bir zararı yoktur.
Biraz önce de dediğimiz gibi uzmanlar dörtlü tarama testinin yaptırılmasını tüm anne adaylarına tavsiye ederler, ancak bazı anne adayları ikili veya üçlü tarama testlerinin sonuçları iyi çıktığı zaman dörtlü tarama testine gerek duymayabilirler.
Bu durumda uzmanlar uyarıyor eğer aile doğumsal kusurları olan bir geçmişe sahip ise, hamilelik sürecinde zararlı hap veya ilaç kullanmışsa, diyabet veya insülin rahatsızlığı varsa, hamilelikte virüs kaynaklı bir enfeksiyon geçirilmişse , yüksek miktarda radyasyona maruz kalınmışsa kesinlikle ihmal edilmeden bu testin yaptırılması gerektiğini belirtmektedirler.
Eğer dörtlü tarama testinizin sonucunda bir anormallik gözlemlenirse gelişmekte olan bebeğin durumunu ölçmek için bir ultrason testi yapılır. Eğer ultrason testi de bir problemi işaret ediyorsa bu durumda daha geniş çaplı test ve tahliller için doktorunuz sizi yönlendirecektir.
Yine belirtelim ki bu tür testler hiçbir zaman %100 doğruluk payına sahip değildirler, ancak %80-85 biz yol göstericidirler. Sağlıklı günler dileriz.

