İki Motifli Yazlık Hırka

Merhaba güzel hanımlar, bu güzel günlerde sizin de zevkle örüp beğenerek giyeceğiniz harika bir hırka tarifimizle karşınızdayız. Hırka oldukça hafif, ince bir hırka olacak. Hırka çok kolay, sadece 2 motifleri örülen bir hırka. 6 kenarlı 2 tane motiften örülüp birleştirilerek hazırlanıyor.

Hırkamız için 250 gram , yani 50 gram 5 yumak coton bir ip kullanacağız. Zevkinize uygun renkte bir ip kullanabilirsiniz. Şimdi hırkamız için 10 zincir çekerek başlayalım ve başlangıç zincire batarak halka haline getirelim. 3 zincir çekelim 2 dolayıp halaya batalım ve 4 defada çekelim.

Her 2 trabzanın arasına 2 zincir çekelim. Toplam 12 tane çiftli bacak olana kadar yapalım ve 2 zincir çekerek ilk zincire batıp sırayı tamamlayalım. Sonraki sırada boşluğa 2 tane sık iğne yapıp boşluğun arasına batalım. 6 zincir çekelim, 2 defa dolayıp 4lü trabzan yapalım, 4 zincir çekip sıradaki trabzanın tepesine batıp 3lu trabzan yapalım.

Bu sırada köşelerimizi oluşturacağız. 4 zincir çekip sırdaşı trabzanın tepesine batıp yine 4 zincir çekip 2 defa dolayıp 2. Köşemizi oluşturalım. Bu 4 zincirle sıradaki boşluğa 4lu trabzan yapalım 3 zincir çekip 2 defa dolayıp aynı yuvaya 4 çekmeli trabzan yapalım. 2 zincir çekin 4lu trabzan yapalım. 2. Köşemiz oluştu.

Sırayı aynı şekilde işlemleri tekrar edip bitirelim. 6 tane köşe oluşturmuş olacağız. 3. Sıra için 6 zincir çekip 2 dolayıp tam ortadaki deliğe 4lu trabzan yapıp 3 zincir çekelim 1 dolayıp 3 defada çekelim. Köşelerde uzun çekmemizin amacı normal çektiğimizde hırka da kasıntılar oluşur. 4 zincir çekip aynı boşluğa trabzan yapalım.

5 zincir çekin, 1 dolayın sıradaki trabzanın bacağına batıp 3 çekmeli trabzan yapın, 1 dolayın hiç zincir çekmeden sonramı trabzanın tepesine batalım ve 3lu trabzan yapalım. İşlem sıramız 4 zincirli bir köşe 5 zincir 1 trabzan , 4 zincir 1 trabzan yapıp oluşturalım modeli. İşlemleri bu şekilde tekrarlayarak bu sıramızı da bitirelim.

Örneği takip ederseniz artık kolayca öreceksiniz. Şimdi 6 zincir çekip 2 dolayıp 4 defa da çekelim. 4 zincir cek 1 dola sıradaki bacakların 2. Sine 3lu trabzan yapalım. 10 zincir çekin 1 dolayın alt sıradaki üçgen bölümü atlayıp sıradaki trabzanın tepesine 3lu trabzan yapalım. 4 zincir çekin ve sıradaki trabzan tepesine 3lu trabzan yapalım.

10 zincir 1 dola 3lu trabzan yapın, 4 zincir çekin 2 dolayın 4lu trabzan ,3 zincir 1 dola aynı yere 3lu trabzan, 4 zincir 1 dola sıradaki trabzanın 2. Sine trabzan yapın, 10 zincir çek şeklinde işlemleri tekrarlayın. Bu sırada unutmayın üçgenleri atlayıp trabzanların tepesine batıyoruz.

Köşelerde hep 6 zincir 2 dola 4lu trabzan şeklinde uygulayacağız, köşe işlemleri hep aynı . 4 zincir çekin 1 dola yandaki trabzanın tepesine 3lu trabzan yapın.1 dola yana zincir siz trabzan yapın. 5 zincir alttaki 10 zincirli boşluğa 1 dola 1 tane 3lu trabzan, 1 dola yandaki trabzana zincirsiz trabzan yapın. 5 zincir yine büyük boşluğa 1 trabzan, 4 zincir dola aynı boşluğa trabzan yapın.

5 zincir cek sıradaki trabzana batalım. Modelimiz artık oluştu. Başta yine 6 zincir 2 dola 4lu trabzan yap. 4 zincir 1 dola trabzan yap, 10 zincir çek üçgeni atla sıradaki trabzanın tepesine batın. İşlem bu 2 sıranın tekrarı şeklinde gidecek. Aşağı doğru 11 tane delik plana kadar örelim. Kol kısmını kendi isteğinize göre genişletebilirsiniz.

Örgümüzü katlayıp kolunuzu içine koyup istediğiniz genişliğe ulaşmışsa artırmayı bırakıyoruz. Bu son sıramızın son yerini örerken kolu birleştiriyoruz. Köşe artırmamızı yaparken 3 zincir çektiğimiz kısımda 2 zincir çekin, karşı taraftaki 3 zincirli kısma sık iğne ile bağlayıp 2 zincir çekip 2 dola 4lu trabzan yap.

Sonra zincir çekmeden sıradaki trabzana batıp üçgenimizi oluşturalım ve karşıdaki üçgenin arasındaki zincire batıp bağlayalım. 5 zincir çekelim boşluğa 1 trabzan yapalım ve karşıdaki trabzanın tepesine batıp birleştirelim. 4 zincir 1 dola aynı yuvaya 1 trabzan yapıp karşılığındaki trabzana bat tuttur.

Bu bölümde hem modelimizi yapıp hem de parçamızı birleştirelim. Birleştirme bitince ipimizi koparalım. Şimdi birleştirme yaptığımız kısmın yanındaki yerde üçgeni atlayıp diğer 10 zincirli battığımız 2. Çiftli yerin tepesine batıp sıkıştıralım. 10 zincir çekin üçgeni atlayıp trabzan bacağın tepesine batıp 4 zincir cek yan yere trabzan yap.

10 zincir çek üçgeni atla yandaki trabzanın tepesine bat, 4 zincir trabzan tepesine trabzan yap. Normal işlemimizi bu şekilde devam edelim. 2 köşede artırma yapıp dolanalım ve enseye gelelim. Ense kısmında son üçgenli yere geri dönüyoruz. B şimdi 4 zincir çek dön sıradaki trabzana bat üçgen oluştur. 5 zincir 1 dola boşluğa trabzan yap, 4 zincir çek boşluğa trabzan yap, yani yine işlemleri uyguluyoruz şaşırmadan .

Bu sıranın sonunda son 10 zincirli kısmın ortasına 1 kafes yapıp geri dönelim, 10 zincir çekelim, üçgeni atla trabzanın tepesine trabzan yap, 4 zincir çek sıradaki trabzanın tepesine kafes yap, 10 zincir çek üçgeni atla trabzanın tepesine bat yine ense bölümüne gelene kadar işlemleri tekrarlayalım.

Enseye gelince 10 zincirli yeri yapıp , 4 zincir 1 kafes yapalım. 8 zincir çek dön sıradaki trabzana bat kafes yap ve örneğimizi uygulamaya devam edelim. Yakaya gelince bir önceki döndüğümüz sıranın yan sıraya gelip tekrar döneceğiz, burası son kesim olacak. 10 zincir çek dön ve üçgeni atla yandaki trabzanın tepesine bat.

10 zincir çek ortadaki üçgeni atla atla sıradaki trabzana bat. Modelimizi devam ettirelim enseye kadar. Son 10lu kısma gelip 8 zincir çek 1 dola boşluğa 3lu trabzan yap, 4 zincir ayniyat bat, 5 zincir sıradaki trabzana bat, zincir çekmeden yan trabzana bat ve üçgen oluştur. 5 zincir 1 dola boşluğa trabzan, 4 zincir 1 dola kafes yap.

Modelimizi burada tekrar kurmuş oluyoruz. Yala kesimleri bittikten sonra üçgenli kısımlar hariç dönüşler de 13 zincir çekelim. Kol altından sayana 17 yuvarlak halka oluşuna ipimizi kesip bu parçayı bitirelim. Aynı şekilde bir parça daha örün, birazdan birleştirmeyi gösterelim. Arkaları yan yana getirip çapraz şekilde birleştirebilirsiniz.

Şuan kısa kollu olan hırkamızın kolunu uzatmak için, hırkayı katlayın, köşeye gelen yere ipi sabitleyin. 7 zincir cek 1 dola yana trabzan yap. Modelimizi yavaş yavaş kuralım. Kolu uzatıp ipi koparabilirsiniz. Şimdi hırkanın eteğini uzattıktan sonra tüm hırkayı dönelim. Ense de üçgenler oluşturuyoruz.

Beden kısmında ise üçgenli yerleri atlayarak 3 bacaklı üçgenler oluşturalım. Yakada küçük bir bağcık yapıp devam edip bitirelim. Hırkamızın yapım aşamaları için youtube örgü tasarım kanalımıza bekleriz.