Kalan İpleri Toplayın Tığ Örgü Yapıyoruz!

Örgü yapan hanımların genel sorunudur kalan ipler. Bu yönde çok soru geldiği için biraz ağırlık vermek istedim. Bir gün önce şiş ile yapılan bir değerlendirme örgüsü anlattım. Bugün ise tığ örgü sevenlerin beğeneceği bir model hazırladım.

Eskiden yatak örtüsü battaniye gibi örgüler yapılırdı. Gelişen teknoloji ile birlikte yapılan örgüler unutulmaya yön tuttu. Son yıllarda tekrar nostalji yapanların çoğunlukta olduğu bir eskiye dönüş var.

Sık sık mobilya değiştiremeyenler veya aynı mobilyayı görmekten sıkılanlar hayatına renk katmak için çeşitli koltuk şalı ve kırlent gibi örgüler yaparak farklı tasarımlara imza atıyorlar.Genç kızlara yatak örtüsü veya yatak şalı yapılıyor. İlk olarak kullanacağınız yere göre zincir çekin.

Sonra 5 zincir çekip başlangıç noktasına batıp ikili tırabzan yapın. Hiç zincir çekmeden üç zincir atlayıp bir tane daha ikili tırabzan yapın. 2 zincir çekip aynı yere bir tane daha ikili tırabzan yapın. Bu şekilde yuvalar hazırlayın. 

Sıra sonuna gelince ipi koparmayın. Tekrar örgünün başına gelip renkli ipe geçin ve ilk deliğe batın. 3 zincir çekip aynı deliğe batıp 3 tane daha üçlü tırabzan yapın. Hiç zincir çekmeden diğer deliğe geçip 4 tane tırabzan yapın. Bu şekilde sırayı tamamlayıp ipi kopartın.

Beyaz ipi kaldığımız yerden örgüyü çevirerek üst sıraya geçirin. Bu defa tırabzanların arasına batıp bir tane ikili tırabzan yapın. Araya 2 zincir çekip aynı yere bir tane daha ikili tırabzan yapın. Bu şekilde alt zemini hazırlayıp ipi örgünün sonunda bırakın.

Tekrar örgünün başına gelip deliklere 4 tane üçlü tırabzan doldurun. Açıktan koyuya doğru ipleri ayarlamalısınız. Aralara zıt renkler vererek örgüyü hareketlendirebilirsiniz. 

Bir arkadaşım görmekten sıkıldığı oturma odası için cıvıl cıvıl renkli motiflerden oluşan bir koltuk şalı yaptı. Bir tanesini kare yapıp üçgen şekilde örterken diğerini uzun dikdörtgen olarak ördü. Tekli koltuklarına ise aynı motiflerden kırlent yaptı.