
Nişan ve Söz Bohçası
Evliliğe giden keyifli yolculuğun en keyifli kısmı olan söz merasimi kısmına geldiniz. Kız isteme töreninden sonra kimi sadece nişan merasimi düzenlerken kimileri de önce söz kesmeyi tercih eder. Söz kesme töreninin en keyifli ve ilk alışverişlerinden biri ise söz ve nişan bohçası hazırlamaktır. Zira akrabalar özellikle bohçayı görmek için çağrılırlar. Bu yüzden bohçanın hem içeriği hem de sunumu ayrı bir önem teşkil eder.
Her güzel şeyde olduğu gibi söz ve nişan bohçası hazırlamada da ayrı bir özen gerekir. Biz neden mi bahsediyoruz? Tabii ki söz bohçası hazırlamaktan! Şimdi hemen harekete geçin ve aile büyüklerinden bu işleri anlayan birini bu olaya dahil edin. Çünkü söz ve nişan bohçası hazırlamak sandığınızdan çok daha fazla özen isteyen ve bu konuda bilgi gerektiren bir gelenek. Bu işin sonunda karşı tarafın hediye ettiği söz bohçası karşısında mahcup olmak da var çünkü. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız ya büyüklerinize sorun ya da modern çağda eksiksiz bir söz ve nişan bohçası nasıl hazırlanır bizden öğrenin.
Kız isteme olayının final sahnesi de tamamlandıktan sonra kahveler içildi, erkek tarafı istedi kız tarafı naz etmedi. Şimdi sırada iki aile arasında söz kesilmesi merasimi var. Bu merasim kız isteme olayının gerçekleştiği gece olabileceği gibi birkaç gün sonraya da bırakılabilir. Aileler eğer söz için organizasyon yapmak isterlerse bir süre sonrasına gün belirlemeleri uygun olur.Söz kesilmesi töreninde genç çiftlere söz yüzükleri takılır ve kurdeleleri kesilir. Öncesinde ise önce kız ve erkek tarafı birbirine süsledikleri söz bohçalarını verirler.
Söz bohçası alışverişine geleneksel olarak genellikle aile büyükleri ile gidilmesi uygundur. Alışverişe çıkmadan önce bohça için alınması gerekenleri önceden belirleyerek bir liste yaparsanız işlerinizi daha kolay halledersiniz. Aksi halde unuttuklarınız mutlaka olacaktır ve işlerinizi uzayacaktır. Kimi yörelerde söz bohçası alışveriş listesi karşılıklı sorularak hazırlanır. Yani sizin alacağınız çoraba karşılık karşı tarafın da listesinde size alacağı bir çorap vardır. Bir de küçük uyarı; alacaklarınızın kaliteli olmasına ve marka olarak denklik sağlamasına özen göstermeniz olası mahcubiyetlerin önüne geçecektir.
Söz Bohçasını Hazırlarken Unutulmaması Gerekenler!
Aslında söz bohçası içeriği yerel adetlere göre farklılık gösterir. Ancak yine de hemen hemen her yerde bohçaya konulan bazı şeyler hemen hemen aynıdır.
Söz bohçası içeriğinde asgari bulunması gerekenleri ise şöyle sıralayabiliriz.
Bohçayı kız tarafına sunarken gelin için hazırlanan söz bohçasını kız tarafının adetlerini öğrenerek hazırlarsanız sorun yaşamazsınız. Gelin için hazırlanan söz bohçasında genellikle:
Ayakkabı, terlik, çorap,
Pijama Takımı ya da saten Gecelik,
Pamuklu ya da fistolu dantelli iç çamaşırı takımı (atlet, külot, sutyen),
İç çamaşırı seti (standart olanların yanı sıra fantezi tarzında),
Söz alyans yüzükleri, tek taş yüzük,
Küpe, kolye, bilezik ve bileklik seti,
Makyaj takımı (ruj, allık, göz ve dudak kalemi, pudra, far, rimel vb.),
Cilt bakım ürünleri, parfüm ve deodorant,
Bornoz ve havlu takımı,
Sepet, kutu ya da küçük boyutlu sandık,
Nişan kıyafeti ve çanta,
Özenle seçilmiş bir kutu çikolata yer alır.
Gelin için hazırlanan söz bohçasını, el işlemesi saten ya da ipek gibi kaliteli bohçalara sarabilirsiniz. Günümüzde nişan ve söz bohçası için özel olarak hazırlanmış işlemeli sandıklar çok kullanılmaktadır. Dilerseniz bu sandıklara da bohçaları koyabilirsiniz.Düğün sonrasında bu sandıkları yatak odası veya salon gibi yerlerde aksesuar olarak kullanabilirsiniz. Sandığın içinde de olsa hediyelerinizi bohçaya sarın. Bunların yanı sıra oyalı yazmalar, havlular, yelekler, patikler, seccade gibi şeyleri de bohçaya ekleyebilirsiniz. Bohçanızı ya da sandığınızı süslemek için renkli kurdelelerden ya da tüllerden yararlanabilirsiniz.
Damat için hazırlanan söz bohçasında;
Ayakkabı, terlik, çorap,
Saten ve/veya pamuklu pijama takımı,
Tıraş takımı ve tıraş seti, parfüm, deodorant. (Bu takımın içinde tıraş jelinden tıraş makinesine kadar aklınıza gelebilecek her türlü tıraş malzemesi yer alabilir. Tek tek almakla uğraşmak yerine hazır satılan takımlardan da alabilirsiniz.)
İç çamaşırı seti (slip, boxer, atlet, fanila),
Gömlek ve kravat,
Kol düğmesi,
Kemer, cüzdan ve mendil,
Söz alyans yüzükleri,
Sepet, kutu, çanta ya da küçük boyutlu sandık.
Bornoz ve havlu takımı,
Damat için hazırlanan söz bohçasını da saten ya da ipekten bir bohçaya sarılı bir şekilde vermelisiniz. Bu bohçanın da el işi bir bohça olması hemde şık bir görüntüsü olmasına dikkat edin. Bu bohçaların kalitesi ve el emeği olması damada verdiğiniz değerin bir göstergesi olur.
Her iki taraf olarak da bohçanızın içerisine ek olarak güzel kokması için kokulu sabunlar da ekleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra bohçanıza isteğiniz doğrultusunda el işlemesi seccade takımı, tesbih, namaz takkesi, oyalı örtüler, nevresim takımı, battaniye, pike takımı gibi şeyler de koyabilirsiniz. Ayrıca kenarları el işi oyalarla süslü havlular da bohçanın içinde yer alması gerekli olanlardandır. Son olarak ise damat tarafının geleneklerini araştırıp kendi yörelerinde söz bohçasına ne koyduklarını ve söz bohçasını nasıl hazırladıklarını öğrenerek o doğrultuda hazırlıklar yapmalısınız.
Söz Bohçasını Hazırlarken Belki de En Önemli Nokta: Sunum!
Geleneklere uygun bir söz bohçası hazırlama konusunda bu işin içinden kolayca çıkabileceğinizi düşünmeyin. Söz bohçasındaki en önemli ayrıntılardan bir tanesi ise göze hitap etmesidir. Çünkü son yıllarda söz bohçaları için hazırlanan o muhteşem sandıklar, karşı tarafın gönlünü almaya yetmediği gibi söz bohçası, ne kadar gösterişli ve ne kadar şık olursa o kadar ilgi çeker. Bu yüzden söz bohçanızın beğenilmesi için sunumu için de ayrı bir özen göstermeniz gerekir.
Günümüzde gelin adayına alınanları koymak için işlemeli sandıklar da satılmaktadır. Bu sandıklar hem şık hem de gelin adaylarının evlerinde rahatlıkla kullanabileceği dekoratif ürünler olmaktadır. Söz bohçasını koyacağınız sandığı parlak tüller ile süsleyerek şık bir sunum hazırlayabilirsiniz. Kurdeleler, inci boncuklar veya çiçekleri tüllerin üstüne ustalıkla ekleyerek hazırlayacağınız sandık gelin ve gelinin ailesi için oldukça şık olacaktır. Sandık içerisine konulacak söz bohçasını ise ipek kumaşlarla süsleyerek sandık içerisinde sunabilirsiniz.
Damat bey için hazırlayacağınız söz bohçasını ise üzerini tül, düğme ve kurdelelerden yararlanarak damatlık şeklinde tasarlayabileceğiniz bir bavula da koyabilirsiniz. Görünüm olarak damatlığı andıran, içinde ise ipek veya saten işlemeli bohçalara sarılı bulunan hediyelerle hem damadı, hem de damadın ailesinin beğenisini kazanabilirsiniz.
Geleneksel olarak bu zamana kadar gelen söz bohçası adeti ile esas olan aslında yakınlaşmak. Hediyeleşmek, insanların arasındaki sevgi ve muhabbeti çoğaltarak, yakınlığı artırır çünkü. Siz de müstakbel eşinize hazırlayacağınız söz bohçanızla sevginizi gösteriyorsunuz dolayısıyla. İnsanlar hayatında bir defa evlenir ve bu evlilik sırasında alınan her eşya hayatınızın sonuna kadar hatırlayacağınız en özel hediyeler olacaktır. O yüzden alınan hediyelere ve bu hediyelerin süslenmesine özen göstermeniz karşınızdakine verdiğiniz değeri gösterecektir.

