Örgülerde Hazır Gibi Tekstil Tipi Lastik Yapımı

Örgülerin başlangıcında kullanılan lastik yapımında farklı bir başlangıç olan hazır gibi bir anlatım yapacağım. Kalın dokulu olması nedeni ile kullanacağınız ip ile küçük bir parça örüp nasıl durduğunu görmenizi tavsiye ederim.

Bu başlangıcı selanik örgü için kullanabilirsiniz. Selanik örgü bir alt sıraya batılarak örüldüğü için sökülen ilmekler nedeni ile başlangıç kısmı gevşek olmaktadır. Önce ilmekleri şişe takın. Örgüye arka taraftan başlıyoruz. 

İlmekleri bir ters bir düz olarak öreceğiz. Ön tarafta model kuruluyor. Kenar ilmeğini alıp düz ilmeklere gelince şişi örgünün alt tarafından geçirip ilmeği şişe takın. Sonra bu ilmeği örgünün altından geçirip şişe geri takın. 

Bu ilmeği düz olarak örün. Ters ilmeğe gelince aynen örün. Düz ilmekler örüleceği zaman örgünün altından geçip ilmeği şişe takın. Bu ilmeği örgünün altından çevirip şişe takın ve düz örün. Sırayı bu şekilde tamamlayın.

Örgünün arka tarafına geçince ilmekler de bir değişiklik yapılmadan bir ters bir şeklinde örün. Ön tarafa geçince ters ilmekleri aynen örüp düz ilmeklere gelince ipi arkaya alarak ilmeği örmeden atlatın. 

Bu lastik modeli arka tarafta ilmekler aynen örülerek yapılırken ön arka tarafa geçince ters ilmekler aynen örülecek. Düz ilmekler ise ipi arkaya alarak örmeden atlatılacak.

İlmekleri örmeden atlatırken arka tarafından girilerek yönünün çevrilmesi gerekiyor. Böylece arka tarafa geçince ilmekleri örerken zorlanmamış olacaksınız.