Sıralı Çıtır Oya Modeli

İp koparmadan kolayca yapılan ve çıtır bir görünümü olan tığ oya yapımını sizler için hazırladım. Sıralı yapılan tığ oyalar ip koparılmadan yapıldığı için hem yapımı hemde ütülenmesi kolay modeller oluyorlar.

Özellikle örgüde acemi olanlar ve zor modellere tahammül edemeyenlerin tercihi olacak bu yeni modelimiz. Oya modeli 3 sıradan meydana geliyor. Bu hoş model için tek renkli yazma kullandım.

Birinci sırayı ve tığ battısını yazma ile aynı renkte iple devam edeceğiz. İlk olarak 5 zincir çekip aynı yere batın ve tırabzan yapın. Sonra örümcek yapmak için bir zincir çekin ve zinciri sıkıştırın.

İlmeği biraz uzatarak çekin ve ilmeğin içinden yeni bir ilmek çıkartıp örün. Yaptığımız bu örümceği fazla büyük yapmayın. İki tığ battısı sayıp üçüncüye batın ve buraya tekrar tırabzan yapın. Araya 2 zincir çekip aynı yere bir tırabzan daha yapın. Aralarına tekli örümcek yaparak tırabzanlar yapın.

İkinci sırada bu defa zıt renkte olan yeşil rengini kullanmayı tercih ettim. Yeşil renkli ipe geçince aynı ilk sırada olduğu gibi modeli tekrarlıyoruz. İlk başlangıçta 5 zincir çekip aynı yere bir tırabzan yapın. Araya tekli örümcek yapıp tırabzanların arasındaki boşluğa yeni bir tırabzan yapın. 2 zincir çekip aynı yere tırabzan yaparak örün. 

En son sıraya geçince tekrar yazma ile aynı renkli ipe geçip modeli tamamlıyoruz. Yaptığımız örümceklerin arasına girip sıkı iğne doldurun. Bu sıkı iğneleri ben 6 tane yaptım ama elinizin gevşekliği ve sıkılığı gibi nedenlerle bu sayı değişebilir.

Örümceğin arası tamamen dolacak şekilde sıkı iğne yapmalısınız. Yoksa modelin tepesi toparlanacaktır.