Tüylü Bebek Hırkası ve Yelek Yapımı

Spread the love

Herkese merhaba örgü sever güzel hanımlar, bugün sizlere çok farklı ve şık bir kız bebek hırkası anlatacağım. Anlatımımız içerisinde hem yelek hem hırka anlatımı yer alacaktır.

Benim sizlere anlatacağım bu hırka ve yelek 1-1,5 yaş çocuklar içindir. Dilerseniz sayıları artırarak yada azaltarak büyük yada küçük ölçüde örebilirsiniz. Hırka için gerekli malzemeler normal bir bebe yünü, 3,5 numaralı şiş ve kaz tüyü yün. Şimdi anlatıma başlayalım.

164 ilmek ile etekten başlayalım. 7 diş haroşa örelim. Şimdi 7 ilmek haroşa yapalım sonra kaz tüyü yününü bağlayalım ve son 7 ilmek kalana kadar kaz tüyü ile ters örelim ve diğer ipimizle 7 ilmek haroşa örelim. Sonraki sırada 7 ilmek haroşa örüp kaz tüyümüzü alarak son 7 ilmeğe kadar tüm ilmekleri düz örüyoruz ve kaz tüyü yünü koparıyoruz.

Sonraki sırayı bebe yünüyle düz örüyoruz. Şimdi 18. Sıradayız bu sırayı düz örüyoruz. 19. Sıradayız 7 ilmek haroşa örüyoruz, ortadaki ilmekleri çift dolamalı düz örüyoruz ve son 7 ilmeği haroşa örüyoruz. Sonraki sırada sırada 7 ilmek haroşa örelim, 3 ilmeği boşa alıp sola takıp 3 ilmek çıkaralım, onu da şu şekilde 1 düz 1 dola 1 düz şeklinde örelim sıra sonuna kadar böyle devam edelim ,son 7 haroşayı örelim.

Sonraki sırada yine 7 haroşa ve diğer tüm ilmekleri düz örelim. Diğer sırada tüm ilmekleri düz örelim. Bu sıradan sonra 14 sıra düz örelim ve tekrar örneğimizi örelim , toplam 335 diş haroşa olacak. Şimdi 7 ilmek haroşa örelim kaz tüyümüzü bağlayıp düz örelim ve ilk 8 sırayı tekrar edelim. Şimdi tüm ilmekleri düz örelim ve 28 sıra daha düz örelim.

Eğer yelek örüyorsanız 2. Örnekten sonra 18 sıra düz örelim. Şimdi 43 ilmek sol ön , 78 ilmek arka , 43 ilmek sağ ön için ayıralım. Her bir parçayı ayrı ayrı 14 sıra daha düz örelim. Tüm parçaları tersten birleştirelim sonra 2 ilmek düz örelim ve sonraki 2 ilmeği birlikte örerek düğme deliği açalım. Sonra 4 ilmek daha haroşa örelim, ardından 35 ilmek düz örelim.

Şimdi ön ve arkayı birleştirmek için 2 ilmeği bir örüp 60 ilmek düz örelim. Kol ve arkayı birleştirirken eksiltme yapmayalım ve 78 ilmek düz örelim, yine eksiltmeden devam edip 60 ilmek örelim ve arka parçayla diğer önü birleştirirken yine 2 ilmek keselim, buradaki amaç fazla olan 2 ilmeği eksiltmek tir. Şimdi 42 ilmek düz örelim.

Diğer sırayı normal olarak örelim. Robanın 3. Sırasındayız ve roba da eksiltmelere başlıyoruz ve 12 yerde 2 şer ilmek eksilteceğiz, buraları gizli kesme yapabilmek için bazen ön yüzünde bazen arka yüzde yapacağız. Karıştırmamak için kesme yapacağımız ilmeklerin yanına işaret alalım ki kolaylık olsun. İşaretlerin arasında 22 şer ilmek oluyor.

7 haroşayı örelim , işaret aldığımız ilmeğin yanındaki 2 ilmeği düz keselim, işaret aldığımız ilmeği düz örelim yine 2 ilmek düz keselim. Sonra 18 ilmek düz örelim, 2 ilmek düz keselim 1 ilmek düz örelim , yine 2 ilmek keselim, bu şekilde işaretlediğimiz yerlerin ön ve arkasında 2 şer ilmek kesip arada bir düz örelim, böylece 24 ilmek kesmiş olacağız.

Robanın 4. Sırasında 7 haroşa örüp devamında tüm ilmekleri son 7 haroşa kalana kadar ters örelim. Daha sonra 5. 6. 7. Sıraları düz örelim. 9. Sırada 20 şer ilmek arayla işaret alalım. Yine işaretlerimizin ön ve arkasında ki 2 ilmekleri düz olarak kesiyoruz ve arada 1 ilmek düz örüyoruz. Kesimler arasında 16 ilmek düz örülecek.

10. 11. 12. 13. Ve 14. Sıralarda kenar haroşlar hariç ilmekleri düz örelim. 15. Sırada 18 er ilmek arayla işaret alalım. Bu sırada haroşadan sonra kaz tüyünü bağlayıp 4 ilmek ters örelim. Şimdi 2 ilmeği sağ şişe alalım soldakini sağ şişe alıp soldakini sağ ilmeğin üstünden geçirelim ve bu ilmeği ters örelim, ardından bir tane ters örelim. Yine eksiltelim , şimdi 14 ilmek düz örelim. Yine iki ilmeği ters ör, sıra sonuna kadar uygula.

Robanın 16. Sırasında 7 ilmek haroş örelim ipi arkaya alıp kaz tüyü yünü bağlayalım ve düz örelim, son 7 ilmeği haroşa örelim. 17. Sırada 7 haroşa örelim ve etekteki gibi 2 dolamalı modelimizi uygulayalım . Düğme ilikleri arasında 11 diş haroşa olunca 2. İliğimizi açalım.

Modelden sonra 24. 25. Ve 26. Sıraları normal düz olarak örelim. 27. Sırada yine eksiltme yapalım,14 er ilmek arayla işaret alalım. İşaretlerin ön ve arka ilmeklerini birer tane keselim, 10 ilmek düz örüp yine keselim. 28. 29. Ve 30. Sıraları düz örelim. 31. Sırada yine 12 şer ilmek işaretleyelim, yine ön ve arka ilmekler de kesme işlemi yapalım, kesimler arası 8 er ilmek olacak. 32. 33. Ve 34. Sırayı düz örelim.

35. Sırada haroşadan sonra yine kaz tüyü yünümüz ile ters örelim. 37. Sırayı düz örelim. 38. Sırada kesimleri terste yapacağız. Onar ilmek işaretleyelim yine işaretli ilmeklerin ön ve arkasında birer ilmek keselim işaretli ilmekleri düz olarak örelim. Sonraki sırada devamındaki gibi modeli 3 ilmekten 3 ilmek çıkararak kuralım.

Sonraki sırada ilmekleri düz örelim. 42. Sırada son defa eksiltme yapacağız. İşaretlerin arası 10 ilmek olacak sadece arka ortadaki işaretli ilmeklerin arası 8 er ilmek olacak buna dikkat edelim. 43. Ve 44. Sırada tüm ilmekleri düz örelim. 45. Sırada 3. Düğme deliğini açalım ve diğer tüm ilmekleri düz örelim. 46. 47. Ve 48. Sırada düz örelim.

İlmekleri kapatma işlemini farklı yapacağımız için tüm ilmekleri örmeden sağ şişe geçirelim. Kesme işleminde 2 ilmeği sağ şişe alalım ve bir ilmeği diğerinin içerisinden geçirerek keselim, tüm ,ilmekleri bu şekilde yaparak keselim ve düğmelerimizi dikip hırkamızı bitirelim. Hırkanın anlatımı için youtube gönülden örgüler kanalının anlatımını izleyebilirsiniz. İyi seyirler.