Yelek Ve Battaniye Yapımında Kullanılan Bere Modeli

Bir takip çimden gelen istek üzerine yelek ve battaniye yapımın dada kullanabileceğiniz dalgalı bere modelini hazırladım. Karnıbahar modeline benzeyen bu model için 18 ilmek ve katları hesaplanıp bir tane ilmek ilave edilerek ayarlanmalıdır. İster lastik kullanın ister kullanmadan hemen modeli koyun. Her iki şekil dede kullanıma uygun bir modeldir.

Modelin farkı aralarda devam eden düz ilmeğin her iki yanında eksiltilen ilmekler aralarda artırılarak tamamlanmaktadır. Diğer karnıbahar modelinde hem Artırma hemde eksiltme bir sırada yapılıyor. İstenirse lastik kullanılmadan örülebilir. Lastik kullanmayı düşünmüyorsanız iki veya üç sıra haroşa yapın. Modelin kendisi oymalı bir görünüme sahiptir. 

Başlangıcında lastik kullanılmaya müsaittir. İlk olarak kenar ilmeğini yanındaki ilmekle beraber düz örer gibi kesin. Sonra 15 ilmek daha düz örün. İkinci ilmeği birinci ilmeğin önüne geçirip 3 ilmeği birlikte düz örer gibi kesin. 15 ilmek düz örüp aynı şekilde ilmeklerin yerini değiştirip 3 ilmek kesin. İlmek değiştirmem izdeki sebep arada devam eden bu ilmeğin düz bir görünüme sahip olması içindir. 

Örgü bitene kadar bütün ilmekler arka yüzde ters olarak örülecek. Kesme işlemi aynı yerde yapılarak örmeye devam edin. Her modelde 10 ilmek kalıncaya kadar kesmeye devam edin. 10 ilmek kalınca aynı anda hem kesme işlemini hemde eksilen ilmeklerin yerine artırma işlemini yapmalıyız.

Başlangıçta iki ilmeği kesip hemen sonrasında bir ilmek artırın. Bir düz örüp bir artırarak devam edin. Sekizinci ilmeği artırınca kalan iki ilmeğin yerini değiştirip üç ilmeği keserek devam edin.