
Yeni Doğan Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?
Bebek anne karnındayken beslenmesini sağlayan göbek kordonu, doğduğu zaman kesilir. Annelerin bebek bakımı konusunda en korktukları durumlardan biri de bebeğin göbek bağı bakımının yapılmasıdır.
Yeni doğan bebeklerde göbek bağı temizliği hassasiyet isteyen ve mutlaka doğru yapılması gereken bir durumdur. Göbek bağı bakımı bu bağ düşene kadar devam eder. Göbek bağının düşmesi genel olarak 3 ile 20 gün arasındadır.
Büyüklerimizden duyduğumuz tecrübeler göre bebek ne kadar iyi doğarsa göbek bağı o kadar çabuk düşer. Göbek bağı çok çabuk enfeksiyonu kapar bu nedenle anneler çok dikkatli olmalıdır. Göbek bağını enfeksiyon kapmasını önlemek için bu bölgenin kuru ve temiz tutulması gerekir.
Eczanelerden alacağınız antiseptik sular ile günlük olarak göbek bağı temizlenmelidir. Bu temizlik esnasında normal su kesinlikle kullanılmamalıdır. Bebeğinizin altını değiştirirken göbek bağının bez içerisinde kalmamasına özen gösterin, aksi takdirde bebeğin idrar göbek bağına temas edebilir ve bu da enfeksiyona neden olur.
Bunun yanı sıra bez yada bebeğin kıyafetini içinde kalan göbek bağı zedelenebilir ve hava alamadığı için kuruması gecikebilir. Bunu önlemek için gazlı bez veya ince tülbentten yapılmış göbek bağı bezi kullanılabilir. Eğer bebek banyo yaptırılacaksa göbek bağının su ile teması önlenmelidir.
Eğer bebeğin göbek bağında çok geç yada çok erken düşme gibi bir durum varsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bunun yanı sıra bebeğin göbek bağında kötü koku yada akıntı gibi bir sorun varsa da vakit kaybetmeden çocuk doktoruna başvurulmalıdır.
Göbek bağı bakımında ilk şart hijyendir. Yeni annemiz bu bakımı kimyasal içermeyen yardımcı bakim ürünleriyle de destekleyebilir. İlk bebeği olan anneler bu konuda tecrübesiz olacakları için bakim hakkında bilgi ebeler yada bizzat çocuk doktoru tarafından verilmelidir.

